Finom, gazdag egészséges zsírokban, vitaminokban és tökéletesen illik például az almához, de kenhetjük pirítósra, kekszre is, süthetünk vele süteményt. A mogyoróvaj sokak kedvence, és mivel nem szeretjük a sok hozzáadott cukrot, sót és egyéb ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket, jobban járunk, ha otthon készítjük el. Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
Elsőre nehéznek tűnhet a feladat, hogy otthon állítsuk elő ezt a finom csemegét, de valójában rendkívül egyszerű: nem kell hozzá más, csak jó minőségű mogyoró és egy konyhai robotgép.
ELKÉSZÍTÉS:
- A hámozott földimogyorót 180 fokon 10 percig pirítsuk. (Ha pörkölt a mogyoró, akkor természetesen ugorjuk át ezt a lépést.)
- Tegyük át a mogyorót konyhai késes aprítóba vagy robotgépbe, majd indítsuk el a gépet. Rövid idő elteltével masszává alakul az egész. Előfordulhat, hogy a textúrája nem lesz egyből a kívánt selymességű. Állítsuk meg a gépet, keverjük át alaposan egy műanyag vagy fa keverőkanállal, majd folytassuk az őrlést.
- Amikor a massza már vaj sűrűségű, krémes, készen is van. Ekkor jöhet az ízesítés: adhatunk hozzá csipetnyi sót, mézet, de mehet bele fahéj, mazsola vagy vanília is. Különleges lesz a magvajunk, ha mikróban felolvasztott csokit adunk hozzá.
BÁRMIBŐL KÉSZÜLHET
Nem csak mogyoróvajat készíthetünk otthon: a pisztácia, a dió vagy a mandula is jó választás, ha valami igazán extra, de egészséges csemegére vágyunk!
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)