Nincs otthon sütőpor? Ezekkel helyettesíthető!

A legjobbakkal is megesik, hogy sütés közben derül ki: valami hiányzik. Nem kell megijedni, segítünk.

null

A legjobbakkal is megesik, hogy sütés közben derül ki: valami hiányzik. Több hozzávaló egyszerűen kihagyható vagy könnyedén helyettesíthető, ám a dolgok egyből bonyolultabbá válnak, ha a sütőport fogyott ki. Nincs miért aggódni: amíg van otthon szódabikarbóna, biztosan be tudjuk fejezni a sütést, de ha nincs, akkor is van megoldás – írja a mindmegette.hu.

 

A sütőpor és a szódabikarbóna nem ugyanaz, ezért nem cserélhető fel egyik a másikra. Mindkettő keleszt, de különböző módon hatnak.

A sütőpor tulajdonképpen egy savval kevert szódabikarbóna. Amikor a sütőpor folyadékkal érintkezik, szén-dioxid-buborékok szabadulnak fel, amelyek hatására a tészta megemelkedik. A legtöbb boltban vásárolt sütőpor „kettős hatású”, ami azt jelenti, hogy egyszer aktiválódik, amikor a folyadékhoz ér, majd újra, amikor felmelegszik. Ezért ahhoz, hogy a süteményben megfelelően működjön, kell valami sav, például citromlé, író vagy ecet.

Jó tudni... A sütőpor általában 12 hónapig őrzi meg a minőségét, de – mint minden más – hamarabb is megromolhat. Sütés előtt érdemes ellenőrizni a lejártai dátumot. A régebbi a sütőpor, nem feltétlenül rossz, ezért érdemes tesztelni: keverjünk el ½ teáskanál sütőport ½ csésze forró vízzel; a keveréknek azonnal pezsegni kell.

 

CREAM OF TARTAR (TISZTÍTOTT BORKŐ) + SZÓDABIKARBÓNA

A cram of tartar, vagyis magyarul a tisztított borkő mostanában nagyon sok külföldi recepteben szerepel. A borkő savasságot ad a szódabikarbónának, tehát alapvetően sütőport készítünk otthon, a konyhában. 1 evőkanál sütőport helyettesíthetünk 2 teáskanál tisztított borkő és 1 teáskanál szódabikarbóna keverékével. Egyszerre készíthetünk nagyobb adagot is, ekkor adjunk hozzá 1 teáskanál kukoricakeményítőt, hogy megakadályozzuk a csomósodást. Tároljuk légmentesen záródó edényben!

 

ÍRÓ + SZÓDABIKARBÓNA

Az író nagyon savas, ezért jól működik a szódabikarbóna aktiválásában – így ez a duó is nagyszerű sütőpor-helyettesítő. Ha a recept 1 teáskanál sütőport ír, adjunk ¼ teáskanál szódabikarbónát a száraz, és 1,25 dl írót a nedves hozzávalókhoz. Ne felejtsd el, hogy a plusz folyadék miatt csökkenteni kell a receptben szereplő többi folyadék mennyiségét. Ez a helyettesítő nem jó választás olyan recepteknél, amelyhez kevés folyadék szükséges.

 

ECET + SZÓDABIKARBÓNA

Csakúgy, mint a citromlé, az ecet is erősen savas és szinte biztos, hogy van a konyhaszekrényben. A fehér ecetnek semleges az íze, így szinte észrevétlen marad a süteményben, de a rizsecet vagy az almaecet is használható, ha kisebb mennyiségű sütőport helyettesítünk. 1 teáskanál sütőpor helyett ½ teáskanál ecetet keverjünk össze ¼ teáskanál szódabikarbónával.

 

JOGHURT + SZÓDABIKARBÓNA

A joghurt egy másik olyan savas összetevő, amely szódabikarbónával keverve „utánozhatja” a sütőpor hatását. Az íróval megegyező módon használjuk a sütőpor helyettesítésére: 1 teáskanál sütőpor helyett adjunk ¼ teáskanál szódabikarbónát a száraz, 1,25 dl natúr joghurtot a nedves összetevőkhöz. Ne felejtsük el csökkenteni a többi folyadék mennyiségét 1,25 decivel!

 

SAVANYÚ TEJ + SZÓDABIKARBÓNA

Ha a tej megsavanyodott, de még nem aludttej, az azt jelenti, hogy erjedésnek indult, és tejsavat tartalmaz, amely aktiválja a szódabikarbónát. Nem valószínű, hogy pont lesz savanyú (de nem romlott!) tejünk, amikor sütőpor-helyettesítőre van szükség, de ha mégis, akkor ugyanúgy használjuk, mint az írót vagy a joghurtot szódabikarbónával kombinálva.

 

CITROMLÉ + SZÓDABIKARBÓNA

A citromsav kiválóan alkalmas a szódabikarbóna aktiválására, de azt ne feledjük, hogy a citromlének erős, karakteres az íze. Olyan receptekben használjuk ezt a kombót, amelyekhez csak nagyon kevés sütőpor szükséges, vagy ahol a citromos íz nem zavaró. 1 teáskanál sütőpor helyettesíthető úgy, hogy ¼ teáskanál szódabikarbónát adunk a száraz, és ½ teáskanál friss citromlevet a nedves hozzávalókhoz.

 

MELASZ + SZÓDABIKARBÓNA

A melasz nem túl savas, de szódabikarbónával keverve hasonló kelesztő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sütőpor. A melasz alapvetően cukor (főzött cukornádlé), így még édesebbé teszi a sütit. Ezt vegyük figyelembe, és csökkentsük a receptben írt cukor vagy édesítő mennyiségét, illetve arról se feledkezzünk meg, hogy a melasz folyékony, ezért csökkenteni kell a receptben szereplő többi folyadék mennyiségét is. 1 teáskanál sütőport kiválthatunk ½ dl melasz és ¼ teáskanál szódabikarbóna keverékével.

 

FELVERT TOJÁSFEHÉRJE

A legtöbb sütőpor-helyettesítőhöz szódabikarbónát kell használni, de ha az sincs kéznél, akkor habbá vert tojásfehérjét is használhatunk: verjünk fel 2 tojásfehérjét és óvatosan forgassuk a többi, már összekevert alapanyaghoz. Ez nem működik minden receptnél, de palacsinta vagy gofri esetében jó választás lehet.

 

ÖNKELESZTŐS LISZT

Nálunk még nem annyira elterjedt, de webáruházakban, különlegességeket áruló élelmiszerboltokban kapható. Az önkelesztős liszt tulajdonképpen sütőporral és sóval elkevert liszt, ezért ugyanúgy használható, mint az univerzális liszt, csak a receptben szereplő sütőport és sót kell elhagyni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.