időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Ilyen lesz idén a Magyar dinnye minősége

Forrás: Mindmegette
2022.07.09. 17:41
borítókép

Hivatalosan is itt a szezonja!

A betakarítás a héten már nagyüzemben folyik, így hamarosan az áruházláncokba is eljut a friss dinnye. A termésátlagok alacsonyabbak, mint a korábbi években, de még így sem panaszkodhatunk – olvasható a Mindmegette cikkében.

Bár a szokatlan meleg némileg csökkenti a hozamot, a napos időnek köszönhetően kiválónak ígérkezik a belföldön termő dinnye – olvasható a FruitVeb honlapján pénteken közölt összefoglalóban. Ahol nem alakult ki aszály, ott továbbra is kedveznek a feltételek a dinnye érésének. Idén 120-130 ezer tonna teremhet Magyarországon, a szárazság elhúzódása kisebb mértékben még ronthatja a kilátásokat, de áruhiánytól biztosan nem kell tartani.

A betakarítás a héten már nagyüzemben folyik, így hamarosan a magyar áruházláncokba is megérkezik a friss dinnye. 

Magyarország elsősorban Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába exportál dinnyét, mivel a szállítási költségek ezekbe az államokba viszonylag alacsonyak. Import áru a mediterrán országokból és a Balkánról a magyar piacon is lesz, de külföldi dömpingről egyelőre nincs hír.

Idén belföldön 2600 hektáron terem görögdinnye, 400 hektáron sárgadinnye. A termésátlagok alacsonyabbak, mint a korábbi években, miközben a termelési költségek csaknem harmadával magasabbak. Emiatt szükségszerűen nőnek a fogyasztói árak is, bár a külföldi tapasztalatok alapján ebből maguk a termelők kevésbé részesülnek – olvasható a közleményben.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)