időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Öt hiba, amit mindenki elkövet gofrisütés közben

Forrás: Mindmegette
2022.11.11. 12:47
borítókép

Ha a tökéletes - vagyis kívül ropogós, belül puha - gofri elkészítése a cél, oda kell figyelnünk néhány nagyon fontos apróságra.

A gofri elkészítése elsőre talán nem tűnik túl bonyolultnak. Azonban ha a tökéletes - vagyis kívül ropogós, belül puha - gofri elkészítése a cél, oda kell figyelnünk néhány nagyon fontos apróságra – olvasható a Mindmegette cikkében.

 

1. Túl sokáig pihentetjük a gofritésztát

Sok gofri receptje tartalmaz szódabikarbónát, ami azonnal „aktiválódik”, ha összekeverjük a nedves összetevőkkel. Ilyenkor kis gázbuborékok szabadulnak fel, melyek elősegítik, hogy a gofri megemelkedjen és a tésztája habkönnyű legyen. Tehát ha sokáig pihentetjük a tésztát, akkor minden értékes gázbuborék felszabadul, a kisült gofrink pedig lapos marad. 

 

2. Hideg hozzávalókat használunk

Az egyik gyakori hiba, hogy nem melegítjük fel a folyékony hozzávalókat. Sok gofri receptjében szerepel az olvasztott (!) vaj. Azonban ha ezt a meleg vajat hideg tejjel keverjük össze, akkor a vaj megkeményedik, és kis vajdarabkák maradnak a tésztában. A meleg vagy szobahőmérsékletű folyékony összetevők sokkal jobban és könnyebben össze tudnak keveredni, így igazán selymes lesz a tészta.

 

3. Nem olajozzuk ki a gofrisütőt

Ha a gofrisütőnk elvileg tapadásmentes, a Mashed szerint akkor is mindenképp kenjük ki a sütőt valamilyen zsiradékkal - lehet bármilyen növényi olaj vagy akár vaj is. A lényeg, hogy nehogy leragadjon a tésztánk.

 

4. Túl hamar felnyitjuk a gofrisütőt

Bár néhány gofrisütőn már lámpa is jelzi, ha elkészült a desszert, nem mindig ajánlott megbízni benne. A tuti tipp elvileg az, hogy csak akkor nyissuk ki a gofrisütőt, ha elszállt az utolsó gőzfelhő. Így lesz igazán ropogós a gofrink.

 

5. Hagyjuk kihűlni az elkészült gofrikat

Mire az utolsó gofrit megsütjük, a többi általában kihűl. Így pedig a forró, ropogós desszert helyett csak egy puha, összeesett gofrit tudunk tálalni. Viszont ha az elkészült gofrikat a 200 fokos sütő rácsára tesszük, akkor tökéletesen ropogósak maradnak a tálalásig.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)