Egyáltalán nem számít új felfedezésnek a rizsvíz hajra és fejbőrre tett pozitív hatása, hiszen a Távol-Keleten már nagyon régen alkalmazzák. Bőrápoláshoz ma is közszeretettel használják a rizsvizet Japánban és Kínában, így remek fényesítő, hajserkentő hatásán túl más területeken is bevethető. A rizsvíz fényesebbé, puhábbá és erősebbé varázsolja a hajat, fokozza a rugalmasságát, továbbá elősegíti is – olvasható a Mindmegette cikkében.
A kulcs a minőség
A legjobb, ha a rizsvizet bio rizsből készítjük el, mert a hagyományos bolti akár port és egyéb szennyezőanyagot is tartalmazhat. Bármilyen fajtát felhasználhatunk, legyen az barna, jázmin, vadrizs vagy basmati rizs.
A legelterjedtebb módszer
Alaposan mossunk át 1 bögre rizst, és áztassuk be négyszeres mennyiségű vízben. Szobahőmérsékleten lefedve hagyjuk állni 1-2 napig. Ezután szűrjük le, öntsük egy jól záródó flakonba. Az így elkészült rizsvíz 3-4 napig tartható a hűtőben. Érdemes felhasználás előtt hígítani.
Legyen illatos
Áztatás helyett forralással is elkészíthetjük. Főzés előtt alaposan mossuk meg a rizsszemeket, majd háromszoros mennyiségű vízben főzzük puhára. Szűrjük le a levét, és miután kihűlt, tegyük hűtőbe. Kellemesebb illata lesz, ha pár csepp illóolajat csepegtetünk hozzá.
Az eredeti cikk A gyönyörű haj titka: így készíts otthon rizsvizet címmel a Mindmegette oldalán olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)