Jókai kedvence, a róla elnevezett bableves

Télen szeretjük a nehezebb ételeket, bablevest azonban egész évben fogyasztunk Magyarországon. A neves író, Jókai Mór egyik kedvencének receptje a mindmegette.hu oldalon olvasható.

null

A legenda szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden a saját ízlése szerint főtt bablevest rendelt, amely kedvence volt, amit édesanyja és felesége, Laborfalvi Róza is számtalanszor készített neki. Egy másik legenda szerint a magyar tenger partján evett először malackörömmel és paprikás rántással készült bablevest, ami annyira ízlett neki, hogy azután már otthon is csak azt volt hajlandó megenni. A később róla elnevezett étel, a „füstölt malacköröm babba főzve” eredeti receptje még nem tartalmazott zöldséget, csipetkét és csülköt. Attól volt különleges, hogy nagyszemű lóbabból, sűrű, paprikás rántásból és a levesben kocsonyássá főtt füstölt disznókörömből készült.

 

Elkészítés:

 

Előző este két külön tálban beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a feldarabolt csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és puhára főzzük.

 

A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a babhoz adjuk, és az egészet puhára főzzük.

 

Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.

 

Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

 

A megfőtt csülköt a levével együtt áttesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. (A teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk). Tejfölt és zöldpaprikát kínálhatunk hozzá.

 

Az eredeti cikk Jókai bableves füstölt csülökkel címmel a mindmegette.hu oldalon olvasható.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: flickr.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.