időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Így lesz olyan a salátánk, mint az étteremben

Magyar Nemzet
Forrás: Mindmegette
2023.02.02. 16:22
borítókép

Vajon miért finomabb az étteremben az egyébként nem túl bonyolult étel, a saláta? Utánajártunk.

Bár a salátára úgy gondolunk, mint egy gyorsan elkészíthető ételre, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény valóban finom legyen, nem spórolhatjuk meg az elkészítésébe fektetett energiát. Ezt szem előtt tartva nézzük a salátakészítés titkait. 

Az összetevők kiválasztása

Amikor saláta-alapanyagokat vásárolunk, keressük mindig a legfrissebb zöldségeket. Kényeztessük úgy magunk, mintha VIP-vendégek lennénk a kedvenc éttermünkben. A saláta legyen harsogó, sötétzöld, a sárgarépa kemény és feszes, a retek élénk színű. Ha tehetjük, kóstoljuk meg a zöldségeket, mielőtt megvásárolnánk. Keressük a szezonális, friss zöldségeket, és hagyjuk, hogy ez határozza meg, mi kerül a salátánkba.

A hozzávalók előkészítése

A zöldségeket hideg vízben öblítsük le, majd salátacentrifugában szárítsuk meg. Az előmosott zöldségeket válogassuk át, és a barna, sérült részeket távolítsuk el. A zöldségnek mindig száraznak kell lennie, hogy az öntet egyenletesen tapadjon a szálakra. Ezenkívül a hozzávalókat felhasználásig mindenképpen tartsuk a hűtőben: a langyos vagy meleg hozzávalók a jó saláta gyilkos elemei, hiszen soha nem lesz frissítő és ropogós egy meleg zöldség.

Az öntet kiválasztása

A kész salátaöntetek zöme drága, és a gyártók ízfokozókkal tömik tele. A házi készítésű öntetek tényleg gyorsan elkészíthetők, és a végeredmény pont olyan lesz, amilyet szeretnénk. Balzsamecet és frissen őrölt fekete bors? Citromhéj, citromlé, gyömbér vagy esetleg friss narancslé? Jöhet bármi, amihez kedvünk van!

A hozzávalók egyenletes elosztása

Fontos, hogy egy salátában minden hozzávaló minden falatban jelen legyen. Ha például pekándiót pirítunk, nyilván azt szeretnénk, hogy minden falat diós, ropogós legyen. Ehhez fontos, hogy a hozzávalókat teljesen elvegyítsük, ha kell, akár úgy, hogy kesztyűt húzunk és kézzel keverjük meg a salátát.

 

Az eredeti teljes írás a Mindmegette.hu oldalon olvasható. 

Borítókép+Fotó: Illusztráció (Pexels)