Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben jövünk rá, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Mielőtt kidobnánk őket a szemetesbe, álljunk meg egy pillanatra! Többféle módszer létezik, amivel ellenőrizhető, hogy jók-e még – olvasható a Mindmegette cikkében.
Alapvetően 30 napig tartható el a tojás. Ha a boltban szerezzük be, akkor rá van írva a lejárati idő. A lejárati dátum azonban nem azt jelenti, hogy a tojás attól a naptól rossz, hanem minőségromlásra hívja fel a figyelmet. Érdemes hát megnézni – lejárati dátumtól függetlenül –, hogy mi a helyzet.
Tipp: Ha a piacon vettük a tojást, fontoljuk meg egy saját dátumozási rendszer bevezetését és használjuk mindig a legrégebbit.
A következő négy módszerrel gyorsan eldönthető, hogy felhasználható-e a tojás:
1. VÍZBE MÁRTÓS TESZT
Tegyük a tojást egy hideg vízzel teli üvegedénybe. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor olyan 10-12 napos lehet, tehát bátran felhasználható. Ha viszont a víz tetején lebeg, azonnal dobjuk ki!
2. RÁZOGATÓS TESZT
Tartsuk a tojást a fülünkhöz és rázzuk meg. Ha lötyögő hangja van, jobb, ha nem esszük meg. Ha azonban nem hallunk semmit, fogyasztható a tojás.
3. SÁRGÁJA-FEHÉRJE TESZT
Törjük fel a tojást és üssük egy tányérra. Ha a sárgája alakja félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss. Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne együk meg! Dobjuk ki a tojást akkor is, ha a fehérje zavaros és/vagy vizes, vagy a sárgája elszíneződött.
4. SZAGLÁS-TESZT
A rossz tojás egyszerűen büdös, így szinte teljesen biztos, hogy egyből tudni fogjuk, ha megérezzük a jellegzetes szagot. Bízzunk az orrunkban!
A teljes cikk elérhető a Mindmegette oldalán.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)