Az őszibarack héja biztonsággal fogyasztható. A lédús, friss barackot kézből enni igazi élvezet, így legtöbbször nem is bajlódunk a hámozással: elég, ha alaposan megmossuk fogyasztás előtt. Ha viszont pépesítjük, gyerekeknek adjuk vagy befőttet készítünk, jobb, ha megszabadulunk a héjától.
1. LÉPÉS: ÁZTATÁS
Helyezzük az illatos, érett őszibarackot forrásban lévő vízbe 10-20 másodpercre, vagy amíg a héja fel nem hasad.
2. LÉPÉS: HŰTÉS
Szűrőkanállal vegyük ki a barackokat, majd tegyük azonnal jeges fürdőbe, hogy az őszibarack lehűljön.
3. LÉPÉS: HÁMOZÁS
Kis vágókéssel, vagy akár két ujjal megfogva is könnyen lejön a barack héja. Ha néhány helyen hozzátapad a húshoz, tegyük vissza a gyümölcsöt a forró vízbe néhány másodpercre.
Ez a módszer (a blansírozás) más csonthéjas gyümölcsök, például a szilva, a nektarin vagy a sárgabarack hámozását is megkönnyíti.
HOGYAN MAGOZZUK KI AZ ŐSZIBARACKOT?
1. LÉPÉS:
Vágjuk félbe az őszibarackot a bemélyedés vonalát követve!
2. LÉPÉS:
Csavarjuk el a két részét ellentétes irányba! Egy éles késsel lazítsuk meg a húst a mag körül majd egyszerűen vegyük ki.
3. LÉPÉS:
Ha nem fogyasztjuk el azonnal a barackot, locsoljuk meg citromlével, hogy elkerüljük az elszíneződést.
A cobbler könnyedén elkészítő és jól variálható sütemény. Ha még nem kóstolták, itt az idő, hogy elkészítsünk egy igazi nyárbúcsúztató finomságot és kipróbáljuk a hámozást és a magozást.
A cobbler receptje IDE KATTINTVA olvasható.
Borítókép: őszibarackos cobbler (Fotó: Shutterstock)