Amikor kicsik voltunk, a nagyi mindig házi szörppel csillapította szomjunkat a nyári forróságban. Nem csoda, hogy még ma is a szánkban érezzük az ízét, hiszen mindig friss gyümölcsökkel dolgozott, tartósítószer-mentesen. Ha picit ti is nosztalgiáznánk, az alábbi áfonyaszörp citrusokkal feldobva, még ha csak néhány korty erejéig is, de tuti fix, hogy visszarepít a gyerekkorunkba. Elkészítése egyáltalán nem egy ördöglakat, szóval nyugodtan fogjunk hozzá.
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg piros Koronás szirupcukor
- 1 kg kék áfonya
- 1/2 liter víz
- 2 db kezeletlen citrom
- 2 db kezeletlen lime
ELKÉSZÍTÉS:
- Az áfonyát megmossuk, és egy nagyobb lábasba szórjuk, felöntjük a vízzel, és alacsony hőmérsékleten felforraljuk. Forrás után nagyjából 5-10 percig főzzük. Ezután levesszük a lábast, és hagyjuk kihűlni a gyümölcsös alapot.
- Ha kihűlt, hozzáadjuk a Koronás szirupcukrot, alaposan elkeverjük, a tetejére rakjuk a felszeletelt citromot és lime-ot, és lefedve a hűtőszekrénybe rakjuk 24 órára pihenni. Ha letelt az idő, kivesszük a lábasból a citrusokat, és egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk az áfonyaszemeket.
- A sűrű szörpalapot visszahelyezzük a tűzhelyre, és lassú tűzön felforraljuk. Amikor felforrt, még forrón egy tölcsér segítségével átmerjük a szörpöt fertőtlenített üvegekbe, és fejjel lefelé dunsztba helyezve hagyjuk kihűlni. Az elkészült szörpöt hűvös, sötét helyen tároljuk fogyasztásig.
A szörp elkészítésénél csupán egyetlen dologra kell nagyon figyelni. Az üvegek, melyekbe a kész szörpöt töltjük, mindenképpen legyenek sterilizálva. A leggyorsabb módszer, ha forrásban lévő vízbe tesszükk őket legalább 10 percre. Egyébként számtalan más sterilizálási lehetőség létezik, szóval ha kíváncsiak még néhány praktikára, azokat itt könnyedén elsajátíthatják.
Pontos recept ITT.
Borítókép: áfonyaszörp (Fotó: Mindmegette - Móricz István)