ELKÉSZÍTÉS
- A kekszes alaphoz összekeverünk egy tálban a hozzávalókat, majd kiöntjük egy tepsibe úgy, hogy kb. 1 cm vékonyan elterüljön a tészta. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük, belemérjük a tortakarikát és bevágjuk vele a tésztát. További 30 percig 100 fokon szárítjuk. (Ha nem jelöljük be, utána már nagyon nehézkes lenne vágni.)
- A liszt nélküli piskóta elkészítéséhez a tojássárgákat a kristálycukor felével szép habosra verjük. A csokit megolvasztjuk, s miután kihűlt, hozzákeverjük a krémes tojássárgához a kakaóporral együtt.
- A tojásfehérjékből könnyű habot keverünk, hozzáadjuk a sót és a kristálycukor másik felét, majd fényes, krémes állagúra verjük. Végül a habot is óvatosan, kanalanként beleforgatjuk a kakaós-csokis masszába. Két tortakarikába töltjük a piskótatésztát, és 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
- A cseresznye mousse-hoz a tejet felorrósítjuk (a forráspont elérésekor azonnal levesszük a tűzről). A cukrot a tojássárgákkal alaposan kikeverjük, majd apránként hozzákeverjük a tejet. Visszatesszük a tűzhelyre, és sodó állagúra sűrítjük folyamatosan kevergetve. Amint elkészült, átöntjük egy hideg keverőtálba.
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A sodóhoz adjuk a kicsavart zselatint, jól elkeverjük, majd a pálinkát is hozzákeverjük. Hűtőben hűtjük. A tejszínből kemény habot verünk, és félre tesszük.
- Közben a ganache avagy párizsi krém elkészítéséhez a tejszínt a sóval felforrósítjuk egy edényben. Az étcsokira öntjük, simára keverjük, majd a szobahőmérsékletű vajat is hozzákeverjük. Habzsákba töltjük és hűtőszekrénybe tesszük.
- A kihűlt tojássárgás krémhez hozzákeverjük a keményre vert tejszínhabot, és visszatesszük a hűtőbe.
- Összeállítjuk a tortát. A tortakarikát kibeléljük sütőpapírral vagy tortafóliával úgy, hogy magasabb legyen, mint maga a karika. Beleillesztjük az egyik piskótát, majd rányomunk egy réteg csoki ganache-t, majd rátesszük a beáztatott cseresznyéket. Erre kenjük rá óvatosan a mousse egyik felét, majd rátesszük a ropogós kekszréteget. Vékonyan megkenjük a mousse-szal, rátesszük a másik piskótalapot, vékony réteg csokikrém jön, majd a cseresznye másik fele, és a maradék mousse-szal befedjük. Hűtőbe tesszük legalább 1 órát.
- Dekorálás előtt óvatosan lehúzzuk a tortáról a karikát, a sütőpapír csíkot vagy fóliát. Díszítjük ganache-al, csokireszelékkel és friss cseresznyével.
Ide kattintva megnézheti videón is, hogy készül ez a finomság.
Borítókép: Fekete-erdő torta (Forrás: mindmegette.hu)