Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Hamarosan eltűnhet a boltok polcairól ez a közkedvelt sajt

Forrás: Mindmegette
2024.02.07. 06:33
borítókép

Nagyobb a baj, mint gondolnánk, ugyanis nem egy bizonyos forgalmazóval vagy gyártóval vannak problémák, hanem a biológiával, és ez nincs jó hatással a camembert sajtra.

A Guardian számolt be arról a Francia Tudományos Kutatási Központ által kiadott jelentésről, ami szerint a camembert tömeges előállításának köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent a nemespenészért felelős gombák genetikai sokfélesége, a sajt előállításához viszont elengedhetetlen a Penicillium camemberti gombafaj változatossága. Mindennek hátterében elsősorban az áll, hogy az indusztriális sajtkészítés a fehér színű gomba törzsétől vált függővé - olvasható a Mindmegette cikkében.

Most ennek az oka is kiderült egy felmérésből. A fogyasztók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben, míg a szürke, a zöld, illetve a sárga penésszel bevont fajták iránt nem túl nagy az érdeklődés. A hófehér camembert-ek gombái azonban nem tudnak más törzsekkel szaporodni, sőt, egyre gyakrabban bukkannak fel olyan mutációk is, melyek veszélyeztetik az egyébként sem túl acélos szaporodóképességüket.

A rokfort is hasonló cipőben jár, ám annak újjáélesztésére szerencsére ott egy hasonló sajt, a bleu de termignon, ami kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik. A camembert esetében – amit nem mellesleg Normandia legértékesebb exportcikkeként tartanak számon – egyelőre nincs megoldás.

Az eredeti cikket a Mindmegette.hu oldalán olvashatják el.

Borítókép: A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben (Fotó: Shutterstock)