A Guardian számolt be arról a Francia Tudományos Kutatási Központ által kiadott jelentésről, ami szerint a camembert tömeges előállításának köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent a nemespenészért felelős gombák genetikai sokfélesége, a sajt előállításához viszont elengedhetetlen a Penicillium camemberti gombafaj változatossága. Mindennek hátterében elsősorban az áll, hogy az indusztriális sajtkészítés a fehér színű gomba törzsétől vált függővé - olvasható a Mindmegette cikkében.
Most ennek az oka is kiderült egy felmérésből. A fogyasztók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben, míg a szürke, a zöld, illetve a sárga penésszel bevont fajták iránt nem túl nagy az érdeklődés. A hófehér camembert-ek gombái azonban nem tudnak más törzsekkel szaporodni, sőt, egyre gyakrabban bukkannak fel olyan mutációk is, melyek veszélyeztetik az egyébként sem túl acélos szaporodóképességüket.
A rokfort is hasonló cipőben jár, ám annak újjáélesztésére szerencsére ott egy hasonló sajt, a bleu de termignon, ami kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik. A camembert esetében – amit nem mellesleg Normandia legértékesebb exportcikkeként tartanak számon – egyelőre nincs megoldás.
Az eredeti cikket a Mindmegette.hu oldalán olvashatják el.
Borítókép: A vásárlók a fehér penésszel bevont sajtokat részesítik előnyben (Fotó: Shutterstock)