A zöldségalaplé rendkívül sokoldalúan használható, legyen szó levesekről, szószokról, főzelékekről, rizottóról vagy akár különféle pörköltekről. Kiváló alapként szolgál, és ízben gazdagítja az ételeket anélkül, hogy túl domináns lenne.
Ha otthon készíted, mentes a mesterséges adalékanyagoktól, ízfokozóktól, és sótól, amelyek gyakran megtalálhatók a bolti verziókban. Ezáltal természetes és egészséges választás, különösen akkor, ha figyelned kell a sóbevitelre.
A jó zöldségalaplé ugyanis alig vagy egyáltalán nem tartalmaz sót: ezzel biztosítod, hogy a későbbiekben, amikor felhasználod, a recept szerint ízesítheted az ételt, és elkerülheted a túlsózást. Az összetevőknek harmóniában kell lenniük, hogy a kész étel ízét ne befolyásolják túlzottan, hanem inkább kiegészítsék – írta a Mindmegette.hu.
Az alapanyagokat egymásra helyezve felforraljuk, 35-40 percig főzzük, majd kancsóba öntjük, s miután kihűlt, kisebb dobozokba öntjük, így le lehet fagyasztani..
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 1 db zeller szárastól
- 2 db póréhagyma
- 2 db vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- 1 mokkáskanál egész bors
- 1 csokor petrezselyem
Az alaplé elkészítésének folyamatát ide kattintva videón is megtekintheted!