A buggyantott tojás még a főzésben jártas háziasszonyok körében is mumus, pedig nem kell tőle félni: ha megvan a technika, tökéletes lesz a végeredmény – súgta meg előre a Mindmegette.hu.
Így készülhet a buggyantott tojás
Buggyantott tojást többféleképpen készíthetünk. A leggyakrabban alkalmazott az „örvényes” módszer. Ebben az esetben a forró vízbe villával vagy kanállal kavarunk egy kisebb örvényt, és ennek a közepébe engedjük a tojást, amit előtte egy tálkába törtünk.
A másik, szintén elterjedt módszer a „folpakos” technika: egy poharat kikenünk olajjal, kibéleljük fóliával úgy, hogy túllógjon a pohár peremén. Ebbe ütjük a tojást, becsomagoljuk, és a csomagot gyöngyöző vízbe tesszük 3-5 perce.
És végül természetesen készülhet mikróba is: egy bögrét félig töltünk vízzel, beleütjük a tojást, lefedjük és 1 percre a mikróba tesszük.
A tejfölös krumplileves buggyantott tojással hozzávalói:
- 60 dkg burgonya
- 4 tojás
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 vöröshagyma
- 1 cikk zeller
- 1 karalábé
- 1 nagy sárgarépa
- 1 közepes petrezselyemgyökér
- 2 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- ecet
- só
- bors
Elkészítése:
Apró kockákra vágjuk a szalonnát, kipirítjuk egy fazékban. Kiszedjük a pörcöket, erre most nem lesz szükség. A hagymát felkockázzuk, megdinszteljük a szalonnazsíron. Rádobjuk az összes többi picire aprított zöldséget (a burgonya kivételével), és kicsit pároljuk együtt. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a meghámozott, felkockázott krumplit, és együtt készre főzzük.
Közben a lisztet pici hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzávegyítjük a tejfölt, és behabarjuk vele a kész levest.
Egy másik fazékban sós vizet forralunk egy kávéskanál ecettel. Ha felforrt, kis örvényt kavarunk benne, és belecsúsztatunk egy nyers tojást. Éppen csak gyöngyöző vízben pont két percig főzzük, utána már tesszük is át a kitálalt levesre.