Gyorsan fogy az újbor – Milyen évjáratra számíthatunk a Pannonhalmi borvidéken?

A liba vacsora mellett a Márton-nap másik hagyománya és kulináris élménye, hogy ilyenkor ütik csapra szüret után az első bort. A Pannonhalmi Főapátság pincészetében már palackban az új bor, megkérdeztük milyen lett az idei évjárat.

null

A Pannonhalmi Főapátságot Szent Márton tiszteletére alapították több mint ezer éve. Nem meglepő, hogy a Márton-nap különösen fontos a közösség életében. A szent neve napjához pedig szorosan kapcsolódik az újbor. A hagyományok mellett azonban borászati szempontból is különleges a monostor újboraként palackozott St. Martinus, amely a Pannonhalmi Főapátság pincészetének legkelendőbb fehérbora ebben az időszakban. 

 Illés Tamás elmondta az újbor igazán különleges lett, keleti parfümösség mellett trópusi gyümölcsök aromáit fedezhetjük benne.
Fotó: Csapó Balázs
 Illés Tamás elmondta: az újbor igazán különleges lett, keleti parfümösség mellett trópusi gyümölcsök aromáit fedezhetjük benne.
Fotó: Csapó Balázs

Harc a harmóniáért

Illés Tamást, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetőjét kérdeztük az idei szüretről és az évjáratról.

– A tavasz a rügyfakadás és virágzás szempontjából szerencsésen zajlott az apátság 50 hektáros szőlőjében, míg a borvidék más területein sajnos némi fagykárral kellett számolniuk a szőlészeknek. A gombás betegségek, mint a lisztharmat és peronoszpóra gondos növényvédelemmel könnyebben leküzdhetők voltak, a gyümölcs számára terhelést inkább a júliusi és augusztusi szárazság és magas hőmérsékletek okoztak. Az évjárat legnagyobb kihívása ezért talán épp az aromák fejlődésének segítése és a savkészlet megőrzése volt a gyors cukorgyűjtéssel szemben.

Korai szüret

Illés Tamás elmondta, hogy a megszokottnál két-három héttel korábban kellett kezdeni a szüretet, és mindössze 30 nap alatt le is kellett szedni a termést.

– Pont a szüreti időszak közepén egy háromnapos özönvízszerű esőzés is érkezett, ezért az érzékenyebb szőlőfajtákat még előtte be kellett takarítanunk, csak a vastagabb héjú fajták maradhattak tőkén, amelyek minőségében várhatóan nem okoz kárt a nagyobb mennyiségű csapadék.

Egyedi lett az idei újbor

Illés Tamás kiemelte, hogy az évjárat adottságainak köszönhetően idén egyedi karakterű újbor lett a 2024-es St. Martinus.

– Kétségkívül magán viseli az évjárat sajátosságait. 

Gazdagabb, krémesebb, teltebb szerkezetű bort palackoztunk, amelyben a szőlővirág illata és finom keleti parfümösség mellett trópusi gyümölcsök aromáit fedezhetjük fel.

 A bor egyensúlyát szerencsére sikerült megtartani azzal, hogy a korai szedésnek köszönhetően megfelelő savgerinc biztosítja a korty frissességét.

Kelendő az újbor

A mennyiséggel sem voltak gondok, idén is közel 30 ezer palackot sikerült megtölteni újborral.

– Továbbra is töretlen itthon az újborok népszerűsége. Nálunk egyik fehérbor sem fogy el olyan ütemben, mint ez a tétel, átlagosan két hónapig szokott kitartani ez a szép készlet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.