Már ehető gombákkal és erdei fűszerekkel vár a Bakony

Csak egy napnyi eső kellett és már be is robbant a tavaszi gombaszezon a Bakonyban. Akik a túrázást mindig gombaszedéshez kötik, azoknak már elvonási tüneteik lehettek, így jó hír nekik, hogy ehető gomba már bőven található például Csesznek és Gézaháza környékén. A kedves kis piros és finom osztrák csészegomba is megjelent már mutatóba.

null

A téli gombák utolsó példányaiból talált párat Győri Krisztina gombaszakellenőr az első tavaszi hétvégén a Bakony magasabb részén, a téli fülőke és a kései laskagomba volt ilyen. A gombatúra során többen vele tartottak és a még hideg idő ellenére bőven vihettek haza júdásfülgombát és ez ehető gomba. Egy napnyi eső elég volt ahhoz, hogy megjelenjenek. Az osztrák csészegomba kis piros csészéi szintén megmutatták magukat. Ebből többet egyelőre csak a Kisalföldön lehet szedni, de három-négy hét múlva már a Bakonyban is rengeteg lesz. Utána kezdődhet a kucsmagombák szezonja, amit már sokan várnak – számolt be róla a Veol.hu.

A bakonyi időjárás most kedvezett a gombaszezon kezdetének, azonban esőtánc járására biztatunk mindenkit, aki szereti a vadon termő gombák utánozhatatlan ízét. A vargánya és az őzlábgomba szezonja a május és a június, addigra a kellő mennyiségű csapadék és a felmelegedés megoldhatja, hogy tele legyen majd ezekkel is a gombaszedők kosara. 

Ám ehhez nagyon drukkolnunk kell, mert szakértőnk szerint valószínűleg nem a gombaszedés éve lesz az idei. A mostani évben eddig szinte alig esett eső, a szárazság pedig nem kedvez a gombák későbbi kifejlődésének, ahhoz most kellene vízhez jutniuk. Sajnos nem kecsegtetőek a kilátások, de még ez megváltozhat.

Esőtáncot kell járni, de szaporán, különben nem a gombaszedés éve lesz az idei.

Gomba a Bakonyban és hozzá erdei zöldfűszerek

Az első tavaszi hétvégén a Bakonyban, Csesznek és Gézaháza környékén a következő zöldfűszereket gyűjtötték a Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoporthoz csatlakozók:

  • zamatos turbolya
  • csalán friss hajtásai
  • egészen zsenge medvehagyma.

Gomba a Bakonyban – Recept az osztrák csészegombához

Győri Krisztina gombaszakellenőr tapasztalatai alapján az osztrák csészegomba akkor adja ki igazán az ízét, ha tésztához szósznak készíti el csirkehússal. A gombát először alaposan meg kell tisztítani, meg kell mosni, mert ránő az avar és homok van rajta. Ez babramunka, fogkefe vagy kés kell hozzá. Aztán a lepirított hagymára rákerülhet és tejfölös, tejszínes szósz lehet belőle, a szokásos módon. Zöldfűszerekkel ízesítve igazán mutatós a végeredmény.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.