Keresés
Magyar Nemzet
2020. január 21., kedd, Ágnes napja

Címke: anyanyelv

15 cikk 1/2 oldal

Beszélni sok ezer év magyarjaival

Ha csak néhány tanácsot adhatnék az anyanyelv használatához, tanulásához, én ezeket adnám. Tanulj meg okosan beszélni! Tanulj meg mesélni! Tanulj memoritereket! Tanulj szinonimákat, jelzőket!

Vigyázat: kamu!

Mindennapos jelenség az internetes átverés. Pedig sokszor szinte ordító nyelvi hibák jelzik: ne hidd el! Hol van ilyenkor a szövegértés?

Kell-e nekünk szórványmagyarság?

Mit tudunk kezdeni azzal a számmisztikával, amely egy színmagyar városból, Kassából 2,6 százalékos magyarságú várost varázsol, mely magyarság jó része skizofrén azonosságtudatú?

Kihalhat a magyar nyelv?

Lesz-e magyar nyelv a 30. században? És ha igen, milyen? Megértenénk vagy a szókincsváltozás miatt ez eleve elképzelhetetlen?

Ma van a magyar nyelv napja

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik meg ünnepi gálával arról, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt.

Megszólal a szülőföld

Ha valakinek megemlítjük a szűkebb-tágabb szülőföldjének a nevét, hirtelen megindulnak benne a gondolatok, sőt olykor visszatér a nyelvjárásához is.

Versben bujdosó Magyarország

Új ismerőseimet mindig kifaggatom, honnan származnak. Szinte minden magyar táj és településnév mond, jelent valamit, s ez egy kapcsolatban az első közös pont.

Álmagyar

A magyar nyelvet lehet mérgezni, ütni-vágni, rágalmazni, félretanítani, sarabolni, mégsem romlik el. Bármilyen fertőzést, merényletet kihever egy-két nemzedéknyi idő alatt.
15 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …