Keresés
Magyar Nemzet
2019. november 20., szerda, Jolán napja

Címke: anyanyelv

13 cikk 1/2 oldal

Vigyázat: kamu!

Mindennapos jelenség az internetes átverés. Pedig sokszor szinte ordító nyelvi hibák jelzik: ne hidd el! Hol van ilyenkor a szövegértés?

Kell-e nekünk szórványmagyarság?

Mit tudunk kezdeni azzal a számmisztikával, amely egy színmagyar városból, Kassából 2,6 százalékos magyarságú várost varázsol, mely magyarság jó része skizofrén azonosságtudatú?

Kihalhat a magyar nyelv?

Lesz-e magyar nyelv a 30. században? És ha igen, milyen? Megértenénk vagy a szókincsváltozás miatt ez eleve elképzelhetetlen?

Ma van a magyar nyelv napja

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik meg ünnepi gálával arról, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt.

Megszólal a szülőföld

Ha valakinek megemlítjük a szűkebb-tágabb szülőföldjének a nevét, hirtelen megindulnak benne a gondolatok, sőt olykor visszatér a nyelvjárásához is.

Versben bujdosó Magyarország

Új ismerőseimet mindig kifaggatom, honnan származnak. Szinte minden magyar táj és településnév mond, jelent valamit, s ez egy kapcsolatban az első közös pont.

Álmagyar

A magyar nyelvet lehet mérgezni, ütni-vágni, rágalmazni, félretanítani, sarabolni, mégsem romlik el. Bármilyen fertőzést, merényletet kihever egy-két nemzedéknyi idő alatt.

Magic Budapesten

Már túl vagyunk a budapesti vívó-világbajnokságon, a győzelmek örömein, s túl néhány apró csalódáson is. A magam részéről viszont nagyobbon is, amelyet az esemény jelmondata okozott.
13 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …