Startra kész a Műegyetem negyedik kisműholdja

A tervek szerint szombaton startol Bajkonurból (Kazahsztán) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, a SMOG-1 zsebműhold.

Forrás: MTI2021. 03. 19. 11:30
null
A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SMOG-1, a Műegyetem negyedik kisműholdja, amit egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakéta juttatja a világűrbe – közölte a BME csütörtökön az MTI-vel. Az orosz rakéta startja magyar idő szerint reggel 7:07-kor lesz. A rakéta 18 ország 38 műholdját állítja majd pályára. A start követhető lesz a http://gklaunch.ru/en/ oldalon.

A közlemény szerint a negyedik magyar műhold az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára.

A magyar űreszköz a világ első működő 5x5x5 centiméter (1 PocketQube) méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség, az elektroszmog vizsgálata. Erre utal a műhold neve is. Másodlagos küldetésként egy totál ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz.

Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, mely várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot, annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amelyet űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Hazánk új kisműholdja a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási feladatok keretében, szponzorok támogatásával készült. A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fogta össze. A fejlesztésben aktívan részt vettek a Gépészmérnöki Kar hallgatói, valamint külső szakértők is. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar biztosította a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

Az 1PQ méretű, SMOG elnevezésű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen.

Két repülő példány készült belőlük, amelyek közül az egyik SMOG-P néven 2019. december 6-án kapott startlehetőséget és küldetését 2020. szeptember 28-án sikeresen fejezte be. A SMOG-1-et 2020. szeptember 6-án Magyarország római nagykövetségének segítségével szállították el Rómába, ahol az Unisat-7 nevű, 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe került be. Ebben várja, hogy március 20-án 18 ország 38 műholdjával együtt pályára állítsa 498 kilométer magasságban a Szojuz-2.

A többlépcsős pályára állítási folyamat miatt a SMOG-1 műhold első jeleiről a becslések szerint a jövő hét elején tudnak a szakemberek tájékoztatást adni.

A közleményben beszámolnak arról is, hogy a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán 2022-ben űrmérnök mesterképzési szak indul, ahol felkészülhetnek a hallgatók a jövő új iparágát jelentő űrtechnológiai kihívásokra.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy műholdak gyártásával bővül az autógyártó vállalat. Az önvezető autóknak szükséges pontos helymeghatározásban segítenek majd a Geely műholdjai.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.