Drámai hiba volt a Kaspersky jelszógenerátorában

Akár másodpercek alatt feltörhetőek voltak a szoftverrel előállított jelszavak.

Forrás: ORIGO.HU2021. 07. 07. 22:47
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a Kaspersky általánosságban véve jó megítélésnek örvend a biztonsági szoftverek piacán, ám ez nem jelenti azt, hogy néha ne kerülne ki rendkívül alacsony színvonalú megoldás a berkeiből. A vállalat még 2019 márciusában elérhetővé tett egy frissítést a mobilokon és számítógépeken is elérhető Kaspersky Password Manager jelszókezelőjéhez, onnantól kezdve az képessé vált detektálni a gyenge jelszavakat, másikakat ajánlani helyettük. Emellett bármikor elérhető jelszógenerálási funkciót is igénybe vehettek az ügyfelek – olvasható az Origo cikkében.

Fotó: Pixabay

Úgy három hónappal később a Donjon biztonsági tanácsadócég illetékesei ránéztek a szoftverben lévő jelszógenerátor körmére, és megdöbbenve tapasztalták, hogy a rendkívül elbaltázott megvalósítása miatt puszta találgatásos módszerrel feltörhetőek voltak a vele készült jelszavak. A körülményektől függően jobb esetben percek, rosszabb esetben másodpercek alatt.

A Kaspersky 2019. június 15-én kapta meg a biztonsági kutatóktól a riasztást, hogy baj van, ám csak október 10-én jutott el odáig, hogy egy újabb kisebb hibával megspékelve, de elérhetővé tegye a felhasználók számára a szükséges frissítést. Ezután a 2019. december 10-én kiadott következő frissítésben sikerült kijavítania a kisebb hibát is, 2020 októberétől pedig riasztást kezdett megjeleníteni a felhasználóknak, hogy érdemes lenne újragenerálniuk egyes régebbi jelszavaikat.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.