időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo

Hirdetőtáblán tiltakoznak a Facebook moderátorai

Forrás: ORIGO
2021.10.21. 12:48 2021.10.22. 11:50
Hirdetőtáblán tiltakoznak a Facebook moderátorai

Az őket foglalkoztató Accenture vezetője természetesen nem panaszkodhat a bérére – olvasható az Origó cikkében.

 

Régóta nem titok, hogy a Facebook moderálása nem házon belül történik, a munka elvégzésére Mark Zuckerberg cége költségminimalizálási okból az Accenture tanácsadócéget szerződtette le. Az elmúlt években érkezett beszámolók alapján a moderátoroknak irreális kvótákat teljesítve kell átnézniük a hozzájuk bezúduló jelentéseket, legalább felüknél pedig mentális zavarok alakulnak ki a munkájuk során látott szörnyűségektől.

Ehhez képest a munkáltatójuk nem tesz elérhetővé számukra elégségesnek mondható pszichológiai segítséget, ráadásul megfizetni sem szereti őket, a körülményektől függően 16,5-18,5 dollár órabérért dolgoznak. A legrosszabbul az ukrán és spanyol nyelven beszélők keresnek, ők diszkriminatív módon nem is kapják meg a többnyelvű dolgozóknak szánt bónuszt.

Magyar szemmel az 5100-5800 forintos órabér valószínűleg nem tűnik rossznak, azonban az Egyesült Államokban szerény fizetésnek minősül: a nagyvárosokban lévő telephelyeken dolgozó moderátorok esetében a hónapról hónapra való megélhetés költségének a fedezésére sem elég, részben a Facebookhoz hasonló techcégek jól megfizetett dolgozói miatt az egekbe szöktek az albérletárak.

A moderálási munka elvégzéséért az Accenture évi 500 millió dollárt, olyan 155,5 milliárd forintot kap a Facebooktól.

Az alacsony fizetés miatt a moderátorokat támogató Foxglove Legal jogvédő szervezet a héten levelet küldött Julie Sweet ügyvezető igazgatónak a helyzet rendezése érdekében, továbbá egy mozgó hirdetőtáblán nyilvánosan is megpróbálja felhívni a figyelmet a problémára.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels