Hirdetőtáblán tiltakoznak a Facebook moderátorai

Az őket foglalkoztató Accenture vezetője természetesen nem panaszkodhat a bérére – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 21. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Régóta nem titok, hogy a Facebook moderálása nem házon belül történik, a munka elvégzésére Mark Zuckerberg cége költségminimalizálási okból az Accenture tanácsadócéget szerződtette le. Az elmúlt években érkezett beszámolók alapján a moderátoroknak irreális kvótákat teljesítve kell átnézniük a hozzájuk bezúduló jelentéseket, legalább felüknél pedig mentális zavarok alakulnak ki a munkájuk során látott szörnyűségektől.

Ehhez képest a munkáltatójuk nem tesz elérhetővé számukra elégségesnek mondható pszichológiai segítséget, ráadásul megfizetni sem szereti őket, a körülményektől függően 16,5-18,5 dollár órabérért dolgoznak. A legrosszabbul az ukrán és spanyol nyelven beszélők keresnek, ők diszkriminatív módon nem is kapják meg a többnyelvű dolgozóknak szánt bónuszt.

Magyar szemmel az 5100-5800 forintos órabér valószínűleg nem tűnik rossznak, azonban az Egyesült Államokban szerény fizetésnek minősül: a nagyvárosokban lévő telephelyeken dolgozó moderátorok esetében a hónapról hónapra való megélhetés költségének a fedezésére sem elég, részben a Facebookhoz hasonló techcégek jól megfizetett dolgozói miatt az egekbe szöktek az albérletárak.

A moderálási munka elvégzéséért az Accenture évi 500 millió dollárt, olyan 155,5 milliárd forintot kap a Facebooktól.

Az alacsony fizetés miatt a moderátorokat támogató Foxglove Legal jogvédő szervezet a héten levelet küldött Julie Sweet ügyvezető igazgatónak a helyzet rendezése érdekében, továbbá egy mozgó hirdetőtáblán nyilvánosan is megpróbálja felhívni a figyelmet a problémára.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.