Jövőre teljesen új névvel jelenhet meg a világ legnépszerűbb focisjáték-sorozata

A FIFA masszív mennyiségű pénzt kér a névhasználati jogért az EA-től.

Forrás: origo.hu2021. 10. 15. 11:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1993 óta minden egyes évben megjelenő FIFA a kezdtek óta piacvezető a focis játékok piacán, ráadásul a mikrotranzakcióknak és loot boxoknak köszönhetően az Electronic Arts folyamatosan egyre őrültebb összegeket kaszál rajta. A The New York Times beszámolója szerint ez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség figyelmét sem kerülte el, így a nagy sikerre való tekintettel többek közt kétszer annyi pénzt kér a FIFA márkanév további használatáért a játékkiadótól – írja az Origo.

A beszámoló alapján az EA és a FIFA között kizárólag a névhasználat kapcsán van együttműködés, így például a valódi klubokkal és játékosokkal kapcsolatos licencelés ettől teljesen függetlenül történik. A felek eddig mindig négy évre kötöttek szerződést a FIFA márkanév használatáról, ennek keretében legutóbb az EA állítólag 500 millió dollárt fizetett a szövetségnek, azaz évi 125 millió dollárjába került FIFA-nak hívnia a videójátékát.

Viszont a hírek szerint most megakadtak a tárgyalások a névhasználat megújítása kapcsán, a FIFA ugyanis 1 milliárd dollárt kérne a következő négy játék esetében a névhasználati jogért, plusz szűkítené az EA bevételszerzési lehetőségeit, például az nem lenne képes tornákból vagy NFT-k eladásából pénzhez jutni.

A források szerint valós a lehetőség, hogy a játéksorozat jövőre megjelenő része már új név alatt kerülhet piacra, az EA nem lesz hajlandó engedni a szövetség anyagi követeléseinek.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.