Perlik a legombolós nyomtatói miatt a gyártót

A tintapatron kifogyásakor már szkennelni sem hajlandóak a multifunkciós gépei – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 18. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthoni felhasználóknak szánt multifunkciós nyomtatók márkától független lassan emberemlékezet óta a vevők idegeire mennek, ez pedig pusztán az üzleti modelljüknek köszönhető. A piac úgy működik, hogy a készülékek gyártói a létező legolcsóbban megpróbálják rásózni a termékeiket a vevőkre, majd túlárazott gyári tintapatronokon keresztül próbálnak profitra szert tenni.

Ennek érdekében a gyártók elsőként azonosítóchipeket építettek a patronokba a nem hivatalos (olcsó) tintapatronok használatának ellehetetlenítése érdekében, ezután pedig bevezették a trükköt, hogy a nyomtatókban lévő 3-4 tintapatron akár egyikének a kifogyása esetén egyáltalán nem hajlandóak többé printelni a gépek. Nem lehet például feketével kinyomtatni egy szöveges dokumentumot, ha kifogy a magenta patron, ami nyilvánvalóan nonszensz.

A jelek szerint 2016 környékén a Canonnak sikerült újabb innovációt bevezetnie, a multifunkciós nyomtatóiban ugyanis már a szkenner sem működik, ha kifogy valamelyik tintapatron.

Ezzel sikerült kierőszakolni egy eljárást a vállalatnak, a Pixma MG6320 nyomtatóját megvásárolt David Leacraftnál elpattant a cérna az abszurd nyerészkedési kísérlet miatt, így a napokban csoportos pert indított New York államban a vállalat ellen. Az ügyvédje ötféle törvénysértéssel, megtévesztő reklámozással, nyerészkedéssel kapcsolatos vádpontot hozott fel.

A mostani jogi perpatvar már nagyon régóta érett, ráadásul csoportos perek egész lavináját indíthatja el az USA-ban, hiszen nem a Canon az egyetlen olyan nyomtatógyártó, amely szenvtelen módszerekkel próbál túlárazott tintát eladni az ügyfeleknek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.