időjárás -4°C Pál 2022. January 25.
logo

Perlik a legombolós nyomtatói miatt a gyártót

Forrás: ORIGO
2021.10.18. 10:43
Perlik a legombolós nyomtatói miatt a gyártót

A tintapatron kifogyásakor már szkennelni sem hajlandóak a multifunkciós gépei – olvasható az Origo cikkében.

Az otthoni felhasználóknak szánt multifunkciós nyomtatók márkától független lassan emberemlékezet óta a vevők idegeire mennek, ez pedig pusztán az üzleti modelljüknek köszönhető. A piac úgy működik, hogy a készülékek gyártói a létező legolcsóbban megpróbálják rásózni a termékeiket a vevőkre, majd túlárazott gyári tintapatronokon keresztül próbálnak profitra szert tenni.

Ennek érdekében a gyártók elsőként azonosítóchipeket építettek a patronokba a nem hivatalos (olcsó) tintapatronok használatának ellehetetlenítése érdekében, ezután pedig bevezették a trükköt, hogy a nyomtatókban lévő 3-4 tintapatron akár egyikének a kifogyása esetén egyáltalán nem hajlandóak többé printelni a gépek. Nem lehet például feketével kinyomtatni egy szöveges dokumentumot, ha kifogy a magenta patron, ami nyilvánvalóan nonszensz.

A jelek szerint 2016 környékén a Canonnak sikerült újabb innovációt bevezetnie, a multifunkciós nyomtatóiban ugyanis már a szkenner sem működik, ha kifogy valamelyik tintapatron.

Ezzel sikerült kierőszakolni egy eljárást a vállalatnak, a Pixma MG6320 nyomtatóját megvásárolt David Leacraftnál elpattant a cérna az abszurd nyerészkedési kísérlet miatt, így a napokban csoportos pert indított New York államban a vállalat ellen. Az ügyvédje ötféle törvénysértéssel, megtévesztő reklámozással, nyerészkedéssel kapcsolatos vádpontot hozott fel.

A mostani jogi perpatvar már nagyon régóta érett, ráadásul csoportos perek egész lavináját indíthatja el az USA-ban, hiszen nem a Canon az egyetlen olyan nyomtatógyártó, amely szenvtelen módszerekkel próbál túlárazott tintát eladni az ügyfeleknek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels