időjárás -2°C Piroska 2022. January 18.
logo

Felkapott betűszó lett az év szava

Forrás: vg.hu
2021.11.26. 10:02 2021.11.26. 11:52
Felkapott betűszó lett az év szava

Az NFT-t választotta 2021-ben az év szavának a Collins angol szótár, miután hatalmasra nőtt az érdeklődés a non-fungible tokens, azaz a nem helyettesíthető tokenek iránt, amelyek akár többmillió dollárba is kerülhetnek – írja a Vg.hu.

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 

Vagyis ha valaki megveszi például egy mém NFT-jét, akkor a digitális népművészeti alkotás hivatalosan is az övé lesz.  Minden NFT-nek van saját blockchain-alapú digitális „pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja. 

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben – derül ki a Vg.hu cikkéből.

A Collins szakemberei szerint az NFT használata 2021-ben 11 ezer százalékkal növekedett. 

Az NFT mindenütt ott van a művészetektől kezdve a gazdasági területekig, galériákban, aukciósházakban és szerte a közösségi médiában 

– mondta Alex Beecroft, a Collins English Dictionary vezérigazgatója. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)