Legyen kötelező a maszk az adatainkon is!

A megfelelő maszk nemcsak az embereknek, hanem az adatoknak is hatékony védelmet nyújt – írja a Bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 07. 17:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatmaszkolás 2018-ban, a GDPR hatálybalépésével a korábbinál is fontosabb szerepet kapott, hiszen ez az egyik olyan módszer, amellyel megfelelő módon titkosíthatók az információk ahhoz, hogy még egy adatszivárgás vagy -lopás esetén se lehessen visszaélni a tartalommal. A Micro Focus szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a technológia használatához.

A GDPR megköveteli, hogy a vállalatok minden, a birtokukban lévő személyes adatnak magas szintű védelmet biztosítsanak. Az előírás szerencsére hagy egy lehetőséget azon vállalatoknak, amelyek szeretnék kihasználni a titkosítás előnyeit, miközben az eredeti adatok funkcionalitását is meg akarják őrizni.

Ez a formátummegőrző titkosítás, ami lehet többek között adatmaszkolás is.

A formátummegőrző titkosítás során a bemenet és a kimenet formátuma megegyezik, tehát egy 16 jegyű bankkártyaszám helyett ugyanúgy 16 jegyű szám lesz a titkosított változat, egy szóból pedig ugyanannyi karakterből álló, rejtjelezett szó lesz – olvasható az oldalon.

A technológia előnye, hogy védi az adatokat, miközben lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy azok egyes jellemzőin elemzéseket végezzenek.

Az adatmaszkolás sok szempontból hasonló előnyökkel jár, mint a hálózatok szegmentálása. Ha egy támadónak sikerül is hozzáférnie a felhasználó rendszereihez, az elkülönített hálózatok megakadályozzák, hogy onnan könnyen átlépjen más rendszerekbe. Az adatmaszkolás hasonlóan működik: ha az alkalmazottak csak a maszkolt adatokhoz férnek hozzá, egyetlen rendszer feltörése még nem ad korlátlan elérést a behatolóknak az összes adathoz. A technológia tehát hasznos, a Micro Focus szakértői szerint azonban buktatókat is rejthet magában.

A formátummegőrző titkosítás fontos előnye, hogy az adatokból csak az érzékeny részeket maszkolják, így elemzési célokra továbbra is alkalmas az adathalmaz.

Így például a sales csapat nyomon követheti, mely termékek iránt érdeklődnek a leginkább a vásárlók. A marketingrészleg pedig analizálhatja a számára fontos információkat az adott hirdetést megtekintő felhasználóról. Ez a lehetőség különbözteti meg az adatmaszkolást a többi titkosítási technológiától, ezért a cégeknek a különféle lehetőségek vizsgálatakor ezt a szempontot mindenképpen fontolóra kell venniük.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.