időjárás 3°C Piroska 2022. January 18.
logo

Ezeket a szempontokat vegye figyelembe, ha laptoppal lepné meg szeretteit karácsonykor!

Forrás: ORIGO
2021.12.01. 10:38 2021.12.01. 17:40
Ezeket a szempontokat vegye figyelembe, ha laptoppal lepné meg szeretteit karácsonykor!

A koronavírus-járvány hatása az élet minden területén éreztette a hatását, mely alól a technika világa sem jelent kivételt, sőt, olyan léptékű változás és fejlődés vette kezdetét ezen a téren, amely minden bizonnyal hosszú időre meghatározza alapvető gondolkodásunkat, ugyanis olyan tevékenységek esetében is felmerült a már-már kötelező eszközhasználat, mint a bevásárlás, a kapcsolattartás, az ügyintézés, vagy az oktatás. Sokaktól gyors és rugalmas életmódváltást követelt meg a pandémia, s a háztartásokban elengedhetetlenné vált a számítástechnikai eszközök léte, és legalább felhasználói szintű ismerete. Napjainkban tehát nem az a kérdés, hogy szükségünk van-e ezekre az eszközökre, hanem az, hogy egyéni ízlés és szükség tekintetében mit szerzünk be a sokszínű piacról. Az Origó számba vette, milyen alapvető szempontok alapján érdemes laptopot választani a szeretteink számára karácsony alkalmából – olvasható az Origó cikkében.

Az ünnepek közeledtével – az elmúlt, járvány terhelte periódus tapasztalatait is figyelembe véve – időszerű számot vetnünk otthoni és üzleti számítógépparkunkkal és beszerezni, ajándékba vásárolni egyet-egyet szükség szerint.

Az Origó a cikkében górcső alá vette napjaink laptopkínálatát, ugyanis hordozhatóságát és funkcionalitását tekintve ez a platform bizonyul a legszélesebb körben kezelhetőnek és hatékonynak.

A laikusok kezét általában a márka, a megjelenés, vagy az ár vezeti vásárláskor, azonban érdemes némi kutatómunkával körültekintőbb döntést hoznunk, hiszen ezzel hosszú évekre kedvező irányba tereljük az újdonsült laptoptulajdonos életminőségét. 

Napjaink kínálatáról általánosságban megállapítható, hogy a hordozható számítógépek technikai színvonala nagy mértékben javult, ugyanis korábban a teljesítmény és a minőség fokmérői komolyabb szórást mutattak.

A megfelelő eszköz kiválasztásához elsőként érdemes a gép processzorát az igényekhez igazítani, ugyanis az alapvető alkatrész a későbbiekben nem, vagy csak nehezen cserélhető, valamint a videokártya sem bővíthető, ezért másodikként az ez irányú szükségletet javasolt alaposan felmérni: az integrált VGA film- és képnézéshez, szerkesztéshez, hagyományos irodai programok futtatására kielégítő, azonban 3D-s tervezéshez, komolyabb videóvágáshoz, számítógépes játékokhoz dedikált videokártya szükséges. A harmadik paraméternek a memóriának (RAM) kell lennie, amely ugyan a későbbiekben bővíthető, de érdemes legalább 8-16 GB-os kezdő méretben gondolkodnunk.

Ha jövőbeli tulajdonosa gyakran használná külső helyszínen a laptopot, a súly mellett legyen kiemelt szempont az akkumulátor üzemideje és várható élettartama is!

Amennyiben nagyszüleinknek keresünk laptopot, érdemes az átlagosnál nagyobb kijelzőben gondolkodnunk, általa könnyeben kezelik majd az eszközt és fogyasztják a vizuális tartalmakat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)