Grafikusok álma lehet ez a monitor

A számítógépek nélkül ma már elképzelhetetlen az élet a kreatív iparágakban dolgozók élete is. E gépek, és persze a fantasztikus szoftverek alapvetően alakították a munkavégzést ezekben a szektorokban is – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 16. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Guernsey partjainál található kis Chapelle Dom Hue szigeten 2017 szeptemberében tett felfedezés egy középkori delfin ősi maradványait tárta fel a földben, és a régészek tanácstalanok voltak a titokzatos állatsír mögött meghúzódó történet magyarázatában.

A közelmúltban alkalmunk nyílt kipróbálni egy ilyen különleges, extraklasszis kategóriájú monitort is. Ez a BenQ SW271C nevű masina, amelynél alapvetően azt vizsgáltuk meg, hogy tényleg alkalmas-e a fent említett feladatok ellátására.

Képminőség

A legfontosabb szempont tehát a képminőség, és ezért ebben a termékben a már bevált LED háttérvilágítású IPS LCD panel felel, amelyet a saját technológiákkal egészítettek ki. Ilyen például a cég saját AQCOLOR eljárása, amelyet az ICC és ISO szabványok független szakértőivel együtt dolgoztak ki. A cél az volt, hogy a tónusok megfeleljenek az iparági standardokban lefektetett egzakt, mérhető követelményeknek  – írja az Origó.

A méréseink alapján pedig ezt az akadályt sikerrel vették, hiszen a több mint 1 milliárd árnyalat visszaadására képes, 10 bites megjelenítő az sRGB színtér 139% és az Adobe RGB színtér 99 százalékos lefedésére képes.

Ezek elképesztően jóértéknek számítanak, mint ahogy az is, hogy a színpontosság a megfelelő beállítások mellett kevesebb, mint 1 deltae, ami azt jelenti, hogy szemmel nem is látható a különbség az elvárt és a megjelenített színek között.

Kezelés, extrák

A termék érdekessége, hogy jár mellé egy vezetéken rádugható távirányító, amelynek segítségével egyszerűen lehet váltogatni az egyes előzetesen programozott képi beállítások között, valamint kényelmes navigálást biztosít a grafikus kezelőfelületen. Ennek struktúrája egyébként teljesen logikus, nem nagyon lehet benne eltévedni, a kezelés mindent összevetve kellően felhasználóbarát. 

A készülék tartalmaz egy érdekes extrát, ami az úgynevezett Gamut Duo üzemmód – olvasható az Origó cikkében.

Ennek aktiválása után ugyanaz a kép két eltérő színskálán tekinthető meg egymás mellett, egy időben. 

Ez a grafikusok, tervezők számára nagyon hasznos lehet, hiszen láthatják, hogy hogyan fest majd ugyanaz a kép vagy ábra más-más típusú megjelenítőkön. További extra, hogy ellátták USB-C porttal is, ami amellett, hogy képes fogadni a kép- és hangjeleket, a csatlakoztatott eszköz töltését, energiaellátását is szavatolja.

Kialakítás és vélemény

Azt nem mondanánk, hogy  a BenQ SW271C minden idők leglátványosabb, legkülönlegesebb dizájnnal bíró monitora. Ugyanis egy meglehetősen átlagos, 16:9 képarányú, sík, azaz nem ívelt készülékről van szó, amelynek a megjelenése inkább funkcionális, mint figyelemfelkeltő. 

De hát ezzel semmi baj nincsen, ez nem egy gamer termék, vagy „főnöki" monitor, amivel imponálni kell, hanem egy ízig-vérig munkaeszköz.

A magassága 15 centiméteres tartományban állítható, jobbra-balra elforgatható, előre-hátra dönthető, és még állított, azaz úgynevezett pivot módban is használható

A csatlakozókínálatra nem lehet panasz, hiszen van rajta HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 csatoló, jó pár USB port, fejhallgató kimenet, és még egy kártyaolvasónak is szorítottak helyet rajta. Jár mellé néhány árnyékoló, amely felfogja a zavaró külső fényeket, és a képernyőt bevonták egy olyan speciális anyaggal, ami hatékonyan csökkenti a tükröződés, becsillanás mértékét.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.