Okostextil forradalmasíthatja a ruhaipart

Kaliforniai mérnökök akkumulátort nem igénylő okosszövetet fejlesztettek ki. A tervek szerint kórházi és sportruházat is készülhet az anyagból, hogy a viselőjéről továbbítsa az egészségügyi adatokat. A fejlesztők szerint alapanyagul szolgálhat olyan ruhadarabokhoz is, amelyekkel vásárlásnál egy kézmozdulattal fizethetünk vagy kinyithatjuk az autónkat, vagy beléphetünk egy épületbe – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Forrás: HIRADO.HU2021. 12. 02. 12:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Okoxtextilt fejlesztettek ki az amerikai Kaliforniai Egyetem irvine-i campusának mérnökei – írja az NFCW.

Az új anyagból olyan ruhák készíthetők, amelyek képesek interakcióba lépni a több mint egy méter távolságra található elektronikus eszközökkel.

A tervek szerint kórházi, sportruházat és hétköznapi ruhadarabokat is készítenének az anyagból.

A ruha azonnal képes lesz egészségügyi adatokat továbbítani az orvosok számára. A sportruházatok esetében a nadrágok mérhetik a lábmozgásokat, miközben rögzíti például a pulzusszámot.

A hétköznapi ruha pedig lehetővé teszi a viselője számára, hogy kinyissa és elindítsa autóját, ennek segítségével belépjen épületekbe vagy épp egy kézmozdulattal vásároljon, mintha azt egy bankkártyával vagy okostelefonnal tenné. Továbbá, ha a zsebben tárolt telefon érintkezik ezzel az anyaggal, akkor menet közben információt ad át a készülékre vagy akár fel is tölti.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Twitter.com/Patrick Mutabazi)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.