időjárás 11°C Dezső 2022. május 23.
logo

Hamarosan megkezdheti valódi munkáját a James Webb űrteleszkóp

Forrás: Híradó.hu
2022.01.26. 08:56 2022.01.26. 21:35
Hamarosan megkezdheti valódi munkáját a James Webb űrteleszkóp

Elérte végső állomását a James Webb űrteleszkóp, a munka azonban nem áll meg. A NASA tájékoztatása szerint tovább finomítják a teleszkóp L2 körüli pályáját, ezután pedig további tesztekre és beállításokra lesz szükség, mielőtt nyáron megkezdhetné a tudományos megfigyeléseket – írta a Live Science.

Elérte a Földtől több, mint másfél millió kilométerre levő célállomását a James Webb űrteleszkóp hétfőn, közép-európai idő szerint 21 óra körül. A szakemberek öt percen át működtették a teleszkóp hajtóműveit, hogy a Nap körüli pályára állítsák.

A teleszkópot december 25-én indították útjára az Európai Űrhajózási Hivatal kouroui (Francia Guyana) űrrepülőteréről.

A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a teleszkóp a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. A NASA tájékoztatása szerint a szakemberek a továbbiakban is finomítani fogják a teleszkóp L2 körüli pályáját.

A következő hónapokban további teszteket és beállításokat végeznek a műszeren, hogy teljesen felkészítsék a tudományos megfigyelések elvégzésére, amelyeket a tervek szerint júniusban kezd meg a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy túl vagyunk ezen, másrészt viszont éppen csak kibontottuk az űrteleszkópot, a tudományos kutató munka java még csak most jön” – fogalmazott Keith Parrish, a James Webb Űrteleszkóp obszervatóriumának vezetője.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A NASA James Webb űrteleszkóp programjának egyik munkatársa a James Webb amerikai űrtávcső főtükre teljes kinyitásának folyamatát figyeli a baltimore-i Űrteleszkóp-tudományi Intézetben 2022. január 8-án. (Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)