Hamarosan megkezdheti valódi munkáját a James Webb űrteleszkóp

Elérte végső állomását a James Webb űrteleszkóp, a munka azonban nem áll meg. A NASA tájékoztatása szerint tovább finomítják a teleszkóp L2 körüli pályáját, ezután pedig további tesztekre és beállításokra lesz szükség, mielőtt nyáron megkezdhetné a tudományos megfigyeléseket – írta a Live Science.

Forrás: Híradó.hu2022. 01. 26. 8:56
Baltimore, 2022. január 8. A NASA James Webb ûrteleszkóp programjának egyik munkatársa a James Webb amerikai ûrtávcsõ fõtükre teljes kinyitásának folyamatát figyeli a baltimore-i Ûrteleszkóp-tudományi Intézetben 2022. január 8-án. MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls Fotó: Bill Ingalls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a Földtől több, mint másfél millió kilométerre levő célállomását a James Webb űrteleszkóp hétfőn, közép-európai idő szerint 21 óra körül. A szakemberek öt percen át működtették a teleszkóp hajtóműveit, hogy a Nap körüli pályára állítsák.

A teleszkópot december 25-én indították útjára az Európai Űrhajózási Hivatal kouroui (Francia Guyana) űrrepülőteréről.

A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a teleszkóp a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. A NASA tájékoztatása szerint a szakemberek a továbbiakban is finomítani fogják a teleszkóp L2 körüli pályáját.

A következő hónapokban további teszteket és beállításokat végeznek a műszeren, hogy teljesen felkészítsék a tudományos megfigyelések elvégzésére, amelyeket a tervek szerint júniusban kezd meg a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy túl vagyunk ezen, másrészt viszont éppen csak kibontottuk az űrteleszkópot, a tudományos kutató munka java még csak most jön” – fogalmazott Keith Parrish, a James Webb Űrteleszkóp obszervatóriumának vezetője.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A NASA James Webb űrteleszkóp programjának egyik munkatársa a James Webb amerikai űrtávcső főtükre teljes kinyitásának folyamatát figyeli a baltimore-i Űrteleszkóp-tudományi Intézetben 2022. január 8-án. (Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.