időjárás 17°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Meg akarja tisztítani a világhálót a kínai internetfelügyelet

Forrás: MTI
2022.01.25. 10:11
Meg akarja tisztítani a világhálót a kínai internetfelügyelet

A kibertér "megtisztítását" célzó kampányt hirdetett kedden a kínai internetfelügyelet. Az akció keretében elsősorban az internetes zaklatással, a hírességek rajongói csoportjaival, valamint a túlzott "pénzimádattal" kapcsolatos problémákkal szállnak szembe.

A Kínai Kibertér Felügyelet kedden a Kínában népszerű WeChat közösségi hálózaton működtetett hivatalos oldalán tette közzé a kampányt ismertető közleményt.

Az egy hónapon át tartó kampány során, mely javarészt a jövő héten kezdődő kínai holdújévi ünnepkör időszakával esik egybe, tartalomszolgáltató internetes platformokat és hirdetéseket is vizsgálnak majd.

Figyelmet fordítanak továbbá az internetes zaklatásra és a rosszhírkeltésre, továbbá a "pénzimádatot" bátorító, fényűző életmódot bemutató tartalmakra. Szigorúan korlátoznak mindezek mellett olyan internetes eseményeket is, melyeket korábban illegális tevékenységen ért vagy erkölcstelennek minősített hírességek terveznének a követőik visszanyerésére.

A közlemény szerint a kampány célja egy

egészséges, ünnepélyes és harmonikus online környezet biztosítása az internetezők, különösképpen a kiskorúak számára a (tavaszünnep néven is ismert) kínai újév idejére.

A kínai újév az ország legjelentősebb hagyományos ünnepének számít, és egy héten át tartó hivatalos munkaszünettel jár együtt.

A holdújévre készülve a Tencent kínai technológiai óriáscég a múlt héten jelentette be, hogy a négyhetes téli tanítási szünet idejére az iskolás korú gyerekek számára csupán 14 óra játékidőt tesz lehetővé a platformján, és ennek lehetőségével 14, erre kijelölt napon élhetnek.

A vállalat emellett figyelmeztetést adott ki, hogy arcfelismerési technológiát alkalmaznak annak kizárására, hogy kiskorúak felnőtt felhasználók fiókját használva túllépjék az időkorlátot. A kínai hatóságok tavaly vezettek be szabályokat arra, hogy korlátozzák a kiskorúak videojátékokkal töltött idejét.

Valótlan világok

A világ legnagyobb vállalatai már nem olajcégek és bankok, hanem platformalapúak, mint a Facebook, a Google vagy az Apple.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)