Nemsokára gyártósoron a lenyűgöző repülőautó + videó

Fontos mérföldkőhöz érkezett a szlovák hibrid repülőautó projektje, a jármű a szlovák légügyi hatóságoktól ugyanis megkapta a légi biztonsági tanúsítványt, így nemsokára akár a sorozatgyártása is elindítható – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 01. 27. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanúsítvány megszerzéséhez 70 órányi tesztrepülésre és 200 sikeres felszállásra, illetve landolásra volt szükség. A szlovák hibrid repülőautó, az AirCar tavaly nyáron irányította magára a figyelmet, amikor a Nyitra és Pozsony repterei közötti távolságot 35 perc alatt tette meg.

A járművet BMW motorral szerelték fel, benzinnel megy, szűk két és fél perc alatt pedig képes repülő üzemmódra átváltani, és a levegőben

160 kilométer/órás sebességre, illetve 2500 méteres repülési magasságra képes.

A vezetéséhez pilótaigazolvány szükséges, a fel- és leszálláshoz pedig elég egy kisrepülőgépeknek tervezett kifutópálya. A szlovák mérnökök a következő, már lényegesen hosszabb tesztrepülését a Párizs–London útvonalon tervezik. Arról, hogy a különleges jármű mikor kerülhet forgalomba, egyelőre még nincs hír.

A repülő autót a szlovák Klein Vision startup vállalat fejlesztette ki. A prototípus elkészítése két évbe telt, és kétmillió eurónál valamivel kevesebbet kellett költeni rá. A cégnek egyébként ez már a második fejlesztése, hat évvel ezelőtt az Aeromobil néven a közönség elé vitt járműve egy légi bemutatón lezuhant, utasa ejtőernyő használatával menekült meg.

Borítókép: Az AirCar (Forrás: YouTube)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.