időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Repülési engedélyt kapott a szlovák repülő autó + videó

Forrás: MTI
2022.01.26. 12:01 2022.01.26. 21:31
Repülési engedélyt kapott a szlovák repülő autó + videó

Megkapta a repülési engedélyt a szlovák közlekedési hatóságtól az Aircar, így megindulhat a légi és közúti közlekedésre is alkalmas, szlovák fejlesztésű hibrid jármű sorozatgyártása.

A repülési engedély megadását a félig autó, félig repülőgép járműre hétfőn közleményben jelentette be a hatóság és a fejlesztő-gyártó, a KleinVision vállalat.

Stefan Klein feltaláló, a cég alapítója és vezetője szerint a hatósági engedély birtokában egy „nagyon hatékony repülő autó” sorozatgyártása indulhat meg. 

A vállalkozó szerint a hibrid közlekedési eszköz megváltoztatja a középtávú – kétezer kilométernél rövidebb – utazásokat.

A repülő autó prototípusa 2021 júniusában tette meg első sikeres városközi útját Nyitra és Pozsony között, 25 perc alatt gyűrve le a mintegy nyolcvankilométeres távolságot, háromszor gyorsabban, mint egy átlagos személyautó.

Az 1,6 literes BMW-motorral meghajtott jármű felszállásához háromszázméteres kifutópálya szükséges, és ha már a levegőben van, 170 kilométeres átlagsebességgel ezer kilométert tehet meg a benne lévő üzemanyaggal.

A konstruktőr szerint az autó egyetlen gomb megnyomásával, három perc alatt repülőgéppé változik.

A hatósági engedély megszerzéséhez a kétüléses repülő autónak több mint kétszáz fel- és leszállást, és hetvenórányi repülést kellett teljesítenie az európai légügyi hatóság, az EASA szabványai szerint 

– közölte a KleinVision.

A cég egy éven belül ígéri a sorozatgyártású „kétéltű” járműveket, amelyeket – mint azt korábban közölték – elsősorban nem az országutakkal sűrűn behálózott Közép-Európának szánják.

A repülésre is képes autók kifejlesztése százezer munkaórát emésztett fel 

– közölték.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Fotó: Youtube.com/KleinVision)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.