időjárás 26°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Óceánt rejthet a Szaturnusz Halálcsillagként emlegetett holdja

Forrás: Hiradó.hu
2022.01.25. 11:12
Óceánt rejthet a Szaturnusz Halálcsillagként emlegetett holdja

A Szaturnusz egyik holdja, a Mimas, amit Halálcsillagként is szoktak emlegetni, óceánt rejthet a felszín alatt. A NASA Cassini szondája szokatlan imbolygást észlelt a hold forgásában, ami a szakértők szerint a felszín alatti folyékony óceán mozgásának az eredménye lehet.

A kutatók szerint a Szaturnusz hetedik holdja, a Mimas egy óceánt rejthet a felszíne alatt, ami akár a lehetséges élet további kutatását is elősegítheti a Naprendszerben – írta a Live Science.

A Szaturnusz legbelső holdjának híres ismertetőjegye a hatalmas, 130 kilométer széles Herschel-kráter, ami miatt az égitest hasonlít a Csillagok háborúja Halálcsillagához, innen kapta becenevét.

A NASA Cassini szondája furcsa imbolygást észlelt a „Halálcsillag” forgásában, mely nyom lehet arra vonatkozóan, hogy egy rejtett óceán bújhat meg a hold felszíne alatt. Egy új kutatás szerint az imbolygás a hold jeges felszíne alatt rekedt folyékony óceán csobogásának az eredménye lehet. A kutatók szerint amennyiben a feltevés igaz, úgy a Mimas egy teljesen új típusú világot rejt.

A Mimas fagyott felszíne alatt esetlegesen rejtőző óceánok vizsgálatához a kutatók építettek egy modellt. 

Ennek segítségével megvizsgálják, hogy a Szaturnusszal való gravitációs kölcsönhatása képes-e a hold belsejének felmelegítéséhez szükséges olyan árapálymozgásokat előidézni, amelyek a 25-30 kilométer vastag külső jégpáncél alatti vizet elég melegen tartják ahhoz, hogy folyékony maradjon.

Alyssa Rhoden elmondta, hogy általában még igényel némi utómunkát a modell finomhangolása, hogy pontosan mutassa a megfigyeléseket, azonban a Mimas esetében azonnal megmutatkoztak az eredmények. Ennek fényében tovább vizsgálják a holdat. Tanulmányozzák a Mimas óceántartó képességét, amivel jobban megismerhetik a Naprendszer távolabbi potenciálisan rejtett óceánnal rendelkező holdjait is.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Mimas (Fotó: Flickr)