Az orosz központi bank betiltaná a kriptoeszközöket, de ez megkerülhető

Az ország központi bankja szerint be kellene tiltani a kriptoeszközöket, a pénzügyminisztérium ennél megengedőbb. Szigorú korlátok mellett így lesz lehetőség legálisan birtokolni ezeket – olvasható a VG-n.

Forrás: Vg.hu2022. 02. 13. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz kormány kedden tette közzé javaslatát a kriptovaluták szabályozása kapcsán. Ennek értelmében a digitális eszközöket végül nem tiltják be, mint azt az ország központi bankja javasolta, ám ezen eszközök birtokosai azért szigorú szabályok szerint használhatják azokat – írja a Kommerszant. Az eszközöket a külföldi valutákhoz hasonlóan szabályozzák majd.

A pénzügyminisztériumnak és a jegybanknak február 18-ig kell letennie javaslatát az asztalra, ám a tervek között szerepel, hogy ezeket legálisan csak a hagyományos bankoláshoz szükséges adatok megadásával lehet használni és ehhez kizárólag az ellenőrzött pénzintézeteken keresztül van lehetőség. 

A 600 ezer rubelt (közel 2,5 millió forint) meghaladó tranzakciókat jelenteni kell, azok végrehajtása a legális szektoron kívül bűncselekménynek minősül majd.

A magánszemélyek közötti tranzakciókra hasonló szabályok vonatkoznak majd, mint a külföldi valuták birtokosaira, így azt például jogi személyek közvetlenül nem fogadhatják majd el. A javaslat különbséget tesz a befektetők között is, melynek keretében bizonyos összeg felett a kisbefektetők vásárlásai korlátozva lesznek.

Látható tehát, hogy bár az ország pénzügyminisztériuma győzött abban az értelemben, hogy lesz lehetőség kriptopénzek legális birtoklására, a szabályokat azért a központi bank aggályai is erőteljesen befolyásolták.

A kriptovaluták bányászatára egyelőre nem tért ki a tervezet – számolt be a VG.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.