Idén visszaesik a PC-k és a mobiltelefonok eladása

Ebben az évben 7,6 százalékkal csökken a személyi számítógépek (PC-k), táblagépek és mobiltelefonok globális eladása – véli legfrissebb előrejelzésében a Gartner piackutató vállalat.

Forrás: MTI2022. 07. 04. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gartner azzal számol, hogy idén globálisan 9,5 százalékkal, 310 millióra esnek vissza a PC-eladások a tavalyi 342 millióról. Tavaly a PC-eladások 11 százalékkal nőttek 2020-hoz viszonyítva. A fogyasztói kereslet 13,1 százalékkal, az üzleti szféra kereslete pedig 7,2 százalékkal esik vissza 2021-hez viszonyítva.

Az EMEA régióban (Európa, Afrika és Közel-Kelet) a PC-eladás idén várhatóan 14 százalékkal esik a fogyasztói kereslet mérséklődése miatt.

A mobiltelefonok globális eladása idén várhatóan 7,1 százalékkal, 1,456 milliárdra csökken a tavalyi 1,567 milliárdról, ami öt százalék növekedés volt 2020-hoz viszonyítva. A mobiltelefonokon belül az okostelefonok értékesítése 5,8 százalékkal csökken az idén, a legnagyobb mértékben várhatóan Kínában, 18,3 százalékkal esik az eladás.

A piackutató azzal számol, hogy idén 710 millió 5G-s telefont értékesítenek globálisan, 29 százalékkal többet, mint tavaly. Az év elején jóval nagyobb, 47 százalékos eladásnövekedést várt a Gartner. Kínában az 5G-s telefonok idei értékesítése a Gartner előrejelzése szerint két százalékkal zsugorodik a tavalyi igen jelentős, 65 százalékos bővülést követően.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.