Napelemgomba, bogárszedő robot és inkluzív társasjáték a MOME pályázatának idei győztesei

A MOME 2022-ben is meghirdette kreatív pályázatát a 7–10. osztályos korosztály számára, arra biztatva őket, hogy alakítsanak két-öt fős csapatokat, képzeljék el, milyen lesz a jövő, és tervezzenek együtt tárgyat, tevékenységeket, szolgáltatásokat – idézi fel az egyetem által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Forrás: MTI2022. 07. 04. 16:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzsűri május végén választotta ki a tíz továbbjutó csapatot, amelyek júniusban MOME-mentorok – a doktori iskolába járó kutatók, tervezők, teoretikusok, valamint BA és MA tervezőszakos hallgatók – iránymutatásával fejlesztették tovább terveiket.

A pályázat idei zsűritagja Koós Pál, a MOME egyetemi tanára, általános rektorhelyettes; Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, a design- és vizuálisművészet-tanárképzést irányító Elméleti Intézet szakvezetője; Lasma Ivaska, a MOME Innovációs Központ igazgatója, valamint Hollósi Jázmin, a MOME média design szakos hallgatója volt, az előzsűrizésben pedig részt vett Winkler Nóra művészeti újságíró is.

Az első helyezést a győri Fawaris csapat (Varga Éva Eszter, Losonczi Dorina és Szabó Nelli – Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium) érte el.

Ők egy napelemgomba tervével pályáztak, amely a városi köztereken, buszmegállókban a megújulóenergia-termelés mellett esővízgyűjtő, párásító-, árnyékoló- és légtisztító funkciót is ellát.

Tervüknek köszönhetően 2042-re a zajszennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás jócskán csökkenhet, a városlakók mentális egészsége javul, továbbá új munkahelyek jönnek létre.

A második helyezett a Future Perfect csapat (Pap Ambrus, Pap Hanna és Polyák Mihály – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr) lett, akik BÜG bogár névvel mesterséges intelligenciával működő robotokat terveztek.

A bogár formájú robotok feladata olyan kártékony vagy invazív rovarok összegyűjtése, mint például a krumplibogár, továbbá a kerti ökoszisztémák megfigyelése és koordinálása.

Harmadik helyezést ért el a Wetess csapat (Sándor Enikő, Soós Gabriella, Szögedi Tamara, Szofi Williams és Zsíros Anna Réka – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger) egy inkluzív és kooperatív társasjátékkal, amelynek alapfogalmai az elfogadás és a klímaválság.

A játékosok egy várost védenek meg közösen a természeti katasztrófáktól. A játék az interaktív tábla és az intelligens kiegészítők révén segíti a fogyatékossággal élő, elsősorban látássérült emberek részvételét.

A zsűri különdíját a Raven csapat (Berecz Viven és Kreskai Rebeka – Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kreatív Technikum) kapta. Tervük a közlekedésben is kritikussá váló energiaválságra kínál megoldást egy olyan, teljes egészében környezetbarát autó formájában, amely a beáramló menetszélből, propellerek segítségével nyeri az energiát.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.