időjárás -3°C Judit 2023. december 10.
logo
Ugrás a jövőbe!

Napelemgomba, bogárszedő robot és inkluzív társasjáték a MOME pályázatának idei győztesei

Forrás: MTI
2022.07.04. 16:47 2022.07.04. 17:03
Napelemgomba, bogárszedő robot és inkluzív társasjáték a MOME pályázatának idei győztesei

A MOME 2022-ben is meghirdette kreatív pályázatát a 7–10. osztályos korosztály számára, arra biztatva őket, hogy alakítsanak két-öt fős csapatokat, képzeljék el, milyen lesz a jövő, és tervezzenek együtt tárgyat, tevékenységeket, szolgáltatásokat – idézi fel az egyetem által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Az előzsűri május végén választotta ki a tíz továbbjutó csapatot, amelyek júniusban MOME-mentorok – a doktori iskolába járó kutatók, tervezők, teoretikusok, valamint BA és MA tervezőszakos hallgatók – iránymutatásával fejlesztették tovább terveiket.

A pályázat idei zsűritagja Koós Pál, a MOME egyetemi tanára, általános rektorhelyettes; Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, a design- és vizuálisművészet-tanárképzést irányító Elméleti Intézet szakvezetője; Lasma Ivaska, a MOME Innovációs Központ igazgatója, valamint Hollósi Jázmin, a MOME média design szakos hallgatója volt, az előzsűrizésben pedig részt vett Winkler Nóra művészeti újságíró is.

Az első helyezést a győri Fawaris csapat (Varga Éva Eszter, Losonczi Dorina és Szabó Nelli – Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium) érte el.

Ők egy napelemgomba tervével pályáztak, amely a városi köztereken, buszmegállókban a megújulóenergia-termelés mellett esővízgyűjtő, párásító-, árnyékoló- és légtisztító funkciót is ellát.

Tervüknek köszönhetően 2042-re a zajszennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás jócskán csökkenhet, a városlakók mentális egészsége javul, továbbá új munkahelyek jönnek létre.

A második helyezett a Future Perfect csapat (Pap Ambrus, Pap Hanna és Polyák Mihály – II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr) lett, akik BÜG bogár névvel mesterséges intelligenciával működő robotokat terveztek.

A bogár formájú robotok feladata olyan kártékony vagy invazív rovarok összegyűjtése, mint például a krumplibogár, továbbá a kerti ökoszisztémák megfigyelése és koordinálása.

Harmadik helyezést ért el a Wetess csapat (Sándor Enikő, Soós Gabriella, Szögedi Tamara, Szofi Williams és Zsíros Anna Réka – Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger) egy inkluzív és kooperatív társasjátékkal, amelynek alapfogalmai az elfogadás és a klímaválság.

A játékosok egy várost védenek meg közösen a természeti katasztrófáktól. A játék az interaktív tábla és az intelligens kiegészítők révén segíti a fogyatékossággal élő, elsősorban látássérült emberek részvételét.

Gyermekegyetem a BME-n

A Műegyetemen egy hétig 330 általános iskolás diákot vezetnek be a természettudományok, a műszaki pálya világába.

A zsűri különdíját a Raven csapat (Berecz Viven és Kreskai Rebeka – Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kreatív Technikum) kapta. Tervük a közlekedésben is kritikussá váló energiaválságra kínál megoldást egy olyan, teljes egészében környezetbarát autó formájában, amely a beáramló menetszélből, propellerek segítségével nyeri az energiát.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.