időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Gyermekegyetem a BME-n

Magyar Nemzet
2022.07.04. 12:53 2022.07.04. 13:57
Gyermekegyetem a BME-n

Hetedik alakalommal nyitja meg kapuit az ország első gyerekegyeteme, ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) elismert oktatói 330 általános iskolás diákot vezetnek be a természettudományok, a műszaki pálya érdekes és izgalmas világába. A Gyerekegyetemen elhangzó előadásaik és szemináriumaik a BME nyolc karának alap mérnöki szakjához kapcsolódnak, és feldolgoznak olyan tudományos trendeket, innovációkat is, mint az űrkutatás, az önvezető autók vagy az okostelefonok világa.

Hetedik alakalommal nyitja meg kapuit az ország első Gyerekegyeteme, ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) elismert oktatói 330 általános iskolás diákot vezetnek be a természettudományok, a műszaki pálya érdekes és izgalmas világába. A Gyerekegyetemen elhangzó előadásaik és szemináriumaik a BME nyolc karának alap mérnöki szakjához kapcsolódnak, és feldolgoznak olyan tudományos trendeket, innovációkat is, mint az űrkutatás, az önvezető autók vagy az okostelefonok világa.

A BME 2015 óta szervezi meg a népszerű felsőoktatási szimulációs táborát, amin 8–14 éves diákok vesznek részt. A Gyerekegyetemen a résztvevők érdekes előadásokat hallgatnak és kis létszámú csoportokban kísérleteznek a gyakorlati szemináriumok alkalmával éppen úgy, ahogyan az egyetemisták. A tábor célja, hogy már fiatal korban megismertesse és megszerettesse a diákokkal a természettudományos tantárgyakat, mindezt játékos, barátságos légkörben és saját tapasztalatok megszerzését nyújtva. A szervezők pedig a nyári tábor után a tanév során további előadássorozatokat szerveznek a tábor résztvevőinek a Gyerekegyetem Plusz részeként. Az évente kétszer megrendezett előadásokon a hazai tudományos és innovációs élet elismert alakjai interaktív, gyerekek által is jól érthető módon számolnak be a legújabb fejlesztésekről, tudományos eredményekről, sikerekről. 

Bár a táborban a gyerekek nem kapnak jegyeket és nincs végső értékelés, de a BME 2017-től pontrendszert vezetett be a diákok motivációjának fenntartása érdekében, amibe beletartoznak az évközi szemináriumok is. A krediteket a diákok a Gyerekegyetem nyári táborain és az évközi rendezvényeken való részvétellel gyűjthetik, hogy megszerezzék a jelképes Bagoly diplomát arany vagy ezüst minősítéssel. A BME Gyerekegyetem nyári táboraiban eddig több mint 3200 általános iskolás vett részt, az első táborozók közül többen már egyetemi hallgatóként segítik a szervezést.

Akár évekig is várnia kell annak, aki be szeretne jutni Magyarország első Gyerekegyetemére. Az óriási túljelentkezés miatt már a turnusok zárása után elfogynak a következő évi helyek, ezért a BME online regisztrációs platformot hozott létre ezek kezelésére. A szülők ezen a felületen nyújthatják be a gyermekük részvételi igényét, amit a rendszer rögzít és szabad kapacitás esetén automatikusan jóváhagy. A szervezők célja, hogy legalább egyszer minden gyermek részt vehessen az általános iskola alsó, illetve felső tagozatosai számára szervezett táborban.

Borítókép: a Gyerekegyetem résztvevői (Fotó: Gyerekegyetem.bme.hu)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.