Akkora a munkaerőhiány a szállodaiparban, hogy robotokat is bevetnek

Munkatapasztalat és önéletrajz nélkül is felvesznek bárkit a legnagyobb szállodaláncokhoz.

Forrás: Vg.hu2022. 07. 05. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkora a munkaerőhiány az idegenforgalmi szektorban, hogy már tapasztalat és önéletrajz nélkül is vesznek fel dolgozókat a vezető európai szállodaláncok, mivel enélkül képtelenek kielégíteni a világjárvány utáni megnövekedett utazási igényeket – számolt be a VG.

Dolgozók ezrei hagyták el a vendéglátóipart, amikor befagyott a turizmus a Covid–19-világjárvány idején. Miután az elmúlt hónapokban elkezdték feloldani a korlátozásokat, már sokaknak jobban fizető állása volt más szektorban, így nem tértek vissza a szállodákba. Európa legnagyobb vendéglátó vállalata, a többi között a Mercure, az Ibis és a Fairmont láncokat üzemeltető Accor most megpróbál olyan embereket toborozni, akik korábban még sohasem dolgoztak az iparágban – mondta Sébastien Bazin vezérigazgató a Reutersnek adott interjújában, a Katari Gazdasági Fórumon. 

A több mint száz országban szállodaláncokat üzemeltető Accor 35 ezer munkavállalót tudna azonnal alkalmazni – ismerte el a vezérigazgató.

Tíz nappal korábban még Lyonban és Bordeaux-ban próbáltunk új embereket keresni, önéletrajz és szakmai tapasztalat nélkül interjúztattunk és 24 órán belül felvettük a kiválasztottakat– mondta Bazin hozzátéve, hogy rövid távon fiatalokkal és észak-afrikai bevándorlókkal töltik be a franciaországi pozíciókat, és korlátoznak bizonyos szolgáltatásokat. Így az éttermeket csak ebédidőre nyitják meg, azt is csupán a hét öt napján. Bazin szerint nincs más megoldás, a dolgozókat hatórás gyorstalpalón „képezik ki”,  majd mély vízbe dobják őket, a többit pedig munka közben megtanulják. Bazin elismerte, hogy a múltban az iparág valószínűleg túl sokáig alulfizette az alkalmazottakat, és a személyzet fejlesztésére sem összepontosított kellőképpen.

Az Egyesült Államokban egyre több robotot vetnek be a szállodák

A létszámhiányt számos amerikai hotel robotok alkalmazásával próbálja enyhíteni. Az elmúlt két évben körülbelül 1,3 millió munkahely szűnt meg a vendéglátóiparban az American Hotel & Lodging Association szerint, jelenleg a szállodák 49 százaléka küzd személyzethiánnyal, ahogy a járványkorlátozások feloldásával nőtt az utazás iránti kereslet.

Szakszervezeti vezetők most attól tartanak, hogy az automata, humanoid robotok immár kétszáz „főnél” is többet számláló serege túl gyorsan nő, és kiszorítja a humán munkaerőt – írja a VG.

A kaliforniai Campbell Relay Robotics egységei például körülbelül akkorák, mint a Star Wars R2–D2-ja. A robotok tetején fedeles tárolóedények találhatók, ahol be lehet zárni a tárgyakat, miközben átsuhannak az előcsarnokon és a folyosókon, a beépített érzékelők pedig megakadályozzák, hogy eközben bárkinek is nekiütközzenek. A Relay robotok bérlése körülbelül havi 2000 dollárba kerül.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.