időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Akkora a munkaerőhiány a szállodaiparban, hogy robotokat is bevetnek

Forrás: Vg.hu
2022.07.05. 10:50 2022.07.15. 09:12
Akkora a munkaerőhiány a szállodaiparban, hogy robotokat is bevetnek

Akkora a munkaerőhiány az idegenforgalmi szektorban, hogy már tapasztalat és önéletrajz nélkül is vesznek fel dolgozókat a vezető európai szállodaláncok, mivel enélkül képtelenek kielégíteni a világjárvány utáni megnövekedett utazási igényeket – számolt be a VG.

Dolgozók ezrei hagyták el a vendéglátóipart, amikor befagyott a turizmus a Covid–19-világjárvány idején. Miután az elmúlt hónapokban elkezdték feloldani a korlátozásokat, már sokaknak jobban fizető állása volt más szektorban, így nem tértek vissza a szállodákba. Európa legnagyobb vendéglátó vállalata, a többi között a Mercure, az Ibis és a Fairmont láncokat üzemeltető Accor most megpróbál olyan embereket toborozni, akik korábban még sohasem dolgoztak az iparágban – mondta Sébastien Bazin vezérigazgató a Reutersnek adott interjújában, a Katari Gazdasági Fórumon. 

A több mint száz országban szállodaláncokat üzemeltető Accor 35 ezer munkavállalót tudna azonnal alkalmazni – ismerte el a vezérigazgató.

Tíz nappal korábban még Lyonban és Bordeaux-ban próbáltunk új embereket keresni, önéletrajz és szakmai tapasztalat nélkül interjúztattunk és 24 órán belül felvettük a kiválasztottakat– mondta Bazin hozzátéve, hogy rövid távon fiatalokkal és észak-afrikai bevándorlókkal töltik be a franciaországi pozíciókat, és korlátoznak bizonyos szolgáltatásokat. Így az éttermeket csak ebédidőre nyitják meg, azt is csupán a hét öt napján. Bazin szerint nincs más megoldás, a dolgozókat hatórás gyorstalpalón „képezik ki”,  majd mély vízbe dobják őket, a többit pedig munka közben megtanulják. Bazin elismerte, hogy a múltban az iparág valószínűleg túl sokáig alulfizette az alkalmazottakat, és a személyzet fejlesztésére sem összepontosított kellőképpen.

Az Egyesült Államokban egyre több robotot vetnek be a szállodák

A létszámhiányt számos amerikai hotel robotok alkalmazásával próbálja enyhíteni. Az elmúlt két évben körülbelül 1,3 millió munkahely szűnt meg a vendéglátóiparban az American Hotel & Lodging Association szerint, jelenleg a szállodák 49 százaléka küzd személyzethiánnyal, ahogy a járványkorlátozások feloldásával nőtt az utazás iránti kereslet.

Szakszervezeti vezetők most attól tartanak, hogy az automata, humanoid robotok immár kétszáz „főnél” is többet számláló serege túl gyorsan nő, és kiszorítja a humán munkaerőt – írja a VG.

A kaliforniai Campbell Relay Robotics egységei például körülbelül akkorák, mint a Star Wars R2–D2-ja. A robotok tetején fedeles tárolóedények találhatók, ahol be lehet zárni a tárgyakat, miközben átsuhannak az előcsarnokon és a folyosókon, a beépített érzékelők pedig megakadályozzák, hogy eközben bárkinek is nekiütközzenek. A Relay robotok bérlése körülbelül havi 2000 dollárba kerül.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.