Kilátástalan helyzetbe kerültek az amerikai mozik

Évtizedek óta nem voltak hasonló mélyponton a filmszínházak bevételei.

Forrás: Vg.hu2022. 09. 28. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány kisebb sikertől eltekintve katasztrofálisan teljesítettek az amerikai mozik idén szeptemberben. 25 éve nem volt olyan alacsony az USA box office bevétele, mint most – írja a The Wrap hollywoodi szakportál hírei alapján a VG. Az Egyesült Államok filmszínházai szeptember 27-ig 275 millió dollár bevételt generáltak, ilyen alacsony számra 1997 szeptembere óta nem volt példa, amikor utoljára termeltek 350 millió dollárnál kisebb bevételt az amerikai jegyeladások. 

 

A mostani szint 20 százalékkal múlja alul a tavalyi bevételt és 52 százalékkal marad el a 2019-es szinttől.

 

A világjárvány okozta pénzügyi válság még mindig rátelepszik az amerikai mozikra, amiknek így szükségük lenne a kasszasiker filmekre, hogy törleszthessék a bezárás hónapjaiban felhalmozott adósságaikat. Elég magas bevételeket a jegypénztáraknál csak a blockbusterek és a nagyszabású családi filmek tudnak produkálni, amikből viszont nagyon kevés lesz már az idén. Nagyobb bevételt a Black Adam és az új Marvel produkció, a Black Panther folytatása generálhat, illetve decemberben lesz két hete James Cameron Avatar folytatásának, hogy mentsen valamit a filmszínházak idei számain.

 

Az USA mozijai rendkívül nehéz helyzetben vannak, a második legnagyobb hálózat, a Cineworld már el is indította a csődeljárást, illetve kénytelen bezárni több moziját. 

 

A legnagyobb mozihálózatnak számító AMC pedig jelenleg azon dolgozik, hogy lefaragja az 5 milliárd dolláros adósságállományát. 

Októberben szintén nem lesz túl erős a moziforgalom, de a szeptemberinél jobb számokra lehet számítani. 

Elemzők úgy számolnak, hogy a jegyeladások 20-30 százalékkal csökkenhetnek a tavalyi 623 millió dolláros box office számokhoz képest.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.