Mennyire intelligens egy mesterséges intelligencia?

Izgalmas témával kezdi meg őszi szezonját a Szédületes Tudomány sorozata Gundel Takács Gábor műsorvezetésével a Várkert Bazárban.

Forrás: Feol2022. 09. 27. 9:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 28-án a mindennapokban jelenlévő mesterséges intelligencia (MI) nyomába eredünk tudományos szakértőink segítségével. Válaszokat keresünk arra, vajon lemondanánk-e az MI kényelméről, tudjuk-e kontrollálni a serényen tanuló algoritmusokat, és legfőképpen robotizált sírját ássa-e az emberiség a technikai fejlődéssel?

1968-ban a mozikban nézők milliói figyelték döbbenten, ahogy a HAL 9000 nevű mesterséges intelligencia macska-egér játékot játszott az űrhajóssal, akinek tőle függött az élete egy 2001-re álmodott űrutazás során. Bár a helyzet ennyire még ma sem komoly, azt senki sem tudhatja, hogy mi történne, ha Siri, Google, Alexa, Cortana vagy épp Vanda közösen beszélnék meg a problémákat és döntenének a fejünk fölött.

Tényleg a mesterséges intelligenciák korát éljük, vagy még mindig csak a jól betanított algoritmusok okoznak számunkra meglepetéseket?

A telefonos pizzarendelésnél már előfordulhat, hogy puszta géphanggal kommunikálunk, és az algoritmusok minden ügyintézésből okosodnak. Megcsodálhattuk azt is, amikor megfiatalított színésznőként játszotta el az MI az ifjú Leia hercegnő szerepét a rajongott csillagközi történetben. Az önvezető autók tesztelése is mindennapi hír, sokan dolgoznak azon, hogy egyszer a balatoni hétvégére induló családok a kocsiban közös társasjátékkal üssék el az időt.

De merre tartunk a fejlődésben? A lehetőségek tárháza végtelennek tűnik. Csak egy praktikus példa a sok közül az okosotthon. 

Mert nem úri huncutság az optimalizált fűtés-hűtés-árnyékolás beállítása vagy a mosás elindítása a munkahelyről, időt és pénzt spórolhatunk az MI-vel. 

Rajta keresztül belenézhetünk a jövő kristálygömbjébe is, segítségével modellezhető, milyen szélsőségek várnak a világunkra a jövőben, és ha nem is minden úgy alakul, akkor is lehetőséget ad a kihívásokra való felkészülésben.

Persze a kényelem mellett morális kérdések is terítékre kerülnek. Vajon scifiben fogjuk érezni magunkat, mert öntudatra ébred a Skynet vagy játékszerek leszünk a mátrixban? Elvehetik-e mindennapi munkánkat a jól betanított algoritmusok? Biztosan lesznek kikopó állások, ahogy ma már az utcai világítást se a lámpagyújtogatók oltják fel naplementekor, viszont lesznek új lehetőségek. Az is lehet, hogy az MI okosabb lesz az embernél, de vajon okosabb lehet-e az MI-t használó embernél? Vagy a teremtmény ellene szegülhet az alkotójának?

Mindenre választ kapunk válogatott jövőkutató, MI-kutató és tudományos szakértő előadók segítségével szeptember 28-án a Várkert Bazárban.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.