Így menthetjük le az összes fotónkat és videónkat a Facebookról

Ha szeretnénk az adatainkat magunknál tudni, vagy más tárhelyre áthelyezni, netán el akarjuk hagyni a közösségi oldalt, van megoldás.

Forrás: Feol.hu2022. 10. 21. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van erre a célra külön kifejlesztett, saját letöltő eszköze a Facebooknak. Csak mint annyi más lehetőséget, ezt is akarva-akaratlan olyan labirintusban helyezték el, hogy meglehetősen fárasztó feladat megtalálni és üzembe helyezni – írja a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu.

 

Adatok letöltése a Facebook mobilappon keresztül

Nyissuk meg a Facebook alkalmazást, és koppintsunk a profilra (kis kép a jobb felső sarokban), majd a fogaskerék ikonra a Beállítások megnyitásához, s itt a Profilbeállítások opcióra.

A Profilbeállításokon belül görgessünk le „A profil információinak elérése” opcióig, ezt koppintva egy színes, némiképp zavaros oldalra jutunk, melynek legalján található egy link, a „Lehetőséged van az adataid letöltésére”. 

Ide koppintva a Facebookon végzett tevékenységünk adataihoz jutunk. Célszerű kivenni a pipát az összes kijelölésről, s csakis a bennünket érdeklő tartalmakat – esetünkben a fényképeket és videókat kijelölni.

Sikerült olyan bonyolultan fogalmazni a Facebooknak, hogy ne találhassuk meg rögtön a fényképeket és a videókat: ez a „Történetek” alatt bújik meg – írja a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu. A lap alján választhatunk, hogy melyik időszakot akarjuk letölteni, s hogy a mentést HTML vagy JSON formátumban kérjük. 

Az előbbi letöltés után könnyebben megtekinthető, mert egyszerűen elindíthatjuk a kapott HTML fájlt a böngészőben, s kényelmesen, offline tallózhatunk. A JSON, bár nehezebben kezelhető, de itt kibontás után külön-külön megkapjuk az összes feltöltött képünket, videónkat – ezzel többre megyünk.

A fájl létrehozása gomb megnyomása utána kérésünk függő állapotúként jelenik meg: néhány nap is eltelik, mire értesítést kapunk, hogy letölthető az adatállomány.

 

Adatok letöltése asztali számítógépen keresztül

Nyissuk meg a Facebookot a számítógépén, és kattintsunk a profilképre, majd válasszuk a Beállítások és adatvédelem, utána pedig a Beállítások lehetőséget.

Ezután a bal menüben kell folytatni: kattintsunk a „Facebook adataid” opcióra, mire középen megjelenik egyebek mellett a „Hozzáférés az adataidhoz” lehetőség. Innentől a fenti mobilos leíráshoz hasonlóan bejelöljük a letöltésre igényelt adatféleségeket, kiválasztjuk a kívánt időszakot, a megfelelő formátumot – a könnyen áttekinthető HTML-t vagy a célszerűen használható, ám nehézkesebb JSON-t – s pár napos függő állapot után már értesítést is kapunk, hogy letölthetjük a saját adatainkat.

 

Facebook nem, Messenger igen

Már lehetőség van arra, hogy aki el akar búcsúzni a Facebooktól, de a Messengert továbbra is használná, felfüggesztheti vagy törölheti a fiókját, de továbbra is tarthatja a kapcsolatot ismerőseivel a Messengeren mobilon vagy asztali számítógépen. Mielőtt belevágnánk, érdemes összegyűjteni a szükséges elérhetőségeket a Facebook-ismerősöktől: lehetséges, hogy nincs más mód rá, hogy kapcsolatba léphessünk velük.

A fiók törléséhez számítógépen jelentkezzünk be a Facebookra, a profilképből nyissuk meg a Beállítások és adatvédelem, majd a Beállítások menüpontot. Itt található alul a „Felfüggesztés és törlés” opció.

Ezután még 30 nap áll rendelkezésünkre, hogy meggondoljuk magunkat. Ha ez az idő eltelt, a Facebook-fiók nem állítható vissza.

A Facebooknak egyébként mintegy 90 napba telhet, mire minden közzétett tartalmunkat törli. A jó hír az, hogy ezen idő alatt más felhasználók már nem láthatják a profilunkat. A közösségi oldal mindazonáltal továbbra is megőrizheti magának az adatainkat az esetleges jogi problémák miatt.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.