A világ legnagyobb digitális kamerája készül egy kaliforniai kutatólaborban + videó

A világ legnagyobb digitális kamerájának létrehozásán dolgoznak egy kaliforniai laboratórium kutatói.

Forrás: MTI2022. 11. 09. 8:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamera akkora, mint egy kisautó, és három tonnát nyom. Legnagyobb lencséjének átmérője közel 1,6 méter – közölte a Palo Alto-i SLAC National Accelerator Laboratory.

A 3,2 gigapixeles eszköz 189 szenzorral rendelkezik, és a kutatók szerint képes arra, hogy felvételt készítsen egy 24 kilométerrel távolabbi golflabdáról. A 168 millió dolláros kamerát 2024-ben állítják fel egy csillagvizsgálóban a chilei Andokban.

A kamera egy évtizedig fogja kutatni a déli égboltot, adatok kincsesbányájához juttatva a tudósokat, akik ennek segítségével jobban megérthetik az univerzum legnagyobb titkait

– hangoztatta a laboratórium a fejlesztést bemutató keddi közleményében.

A közlés szerint a kamera már el is készítette az első 3200 megapixeles fotót, a legnagyobbat, amely valaha készült egyetlen kattintással.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Youtube/CNET)

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.