Megéri eladni használt okostelefonunkat?

Nagyot lehet kaszálni a használtpiacon való eladásukon – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 21. 17:29
null
az Apple 700 dollár feletti áron piacra került készülékei kegyetlenül jól tartják az értéküket Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új iPhone mobilok árai láttán a többségnek leesik az álla, azonban aki mondjuk két-három évente átváltana a legújabb modellre, annak az elsőre hittnél masszívan kisebb kiadásai lehetnek. A használt telefonok vételével és eladásával foglalkozó BankMyCell friss adatai alapján az Apple 700 dollár feletti áron piacra került készülékei kegyetlenül jól tartják az értéküket: egy év után 16,7%, két év után pedig 35,5% értékcsökkenés mellett értékesíthetőek másoknak.

Az Apple 700 dollár feletti áron piacra került készülékei kegyetlenül jól tartják az értéküket
Fotó: PEXELS

A szintén 700 dollár feletti androidos mobilok ilyen tekintetben borzalmas vételek: a gazdáik már egy év használat után 33,6%, míg két évet követően 61,5% értékcsökkenésre számíthatnak. Az iPhone-ok csak három év után jutnak el arra a pontra, hogy megközelítse a 60%-ot az értékcsökkenésük, és négy év után olvad el az értékük kétharmada.

A 350 dollár alatti áron piacra került androidos telefonok esetében konkrétan katasztrófa az értékvesztés mértéke: egyetlen év alatt 50+ százalékot zuhan az értékük, a második év végére pedig már 70+ százalékánál járnak. Nem csoda, hogy ezek a készülékek nagyon sok mobilozónál a fiókban végzik; arra sem veszik a fáradtságot a tulajdonosaik, hogy megpróbálják bármennyiért eladni azokat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ikonikus okostelefonok az elmúlt évtizedből

Az elmúlt tíz év kétségtelenül arról szólt, hogy az okostelefonok beleolvadtak a mindennapjainkba, és a legtöbbünknek vélhetően nem csak a munkához, de a mindennapi élethez is szinte elengedhetetlenné váltak. Rengeteg érdekes és újító szándékú készülék látott napvilágot az évtizedben, melyek aztán sokszor folytatás nélkül maradtak, vagy éppen pont, hogy hosszú évekre meghatározták a telefonok irányvonalát. Ezekből szemezgetett most az Origo.

Apple iPhone 4

Habár az elődei is rendkívül sikeresek voltak, az iPhone 4-gyel egy teljesen új szintre lépett az Apple. A korábbiakhoz képest teljesen megváltoztatták a készülék kinézetét, az elöl-hátul üvegbe préselt, fém kerettel rendelkező telefon külsejét aztán nagyon sokan próbálták lemásolni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ezen kívül talán ez volt az első az okostelefonok közül, aminek már ténylegesen kiemelkedően jó kamerája volt.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.