A mobiltelefonok sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását

A mobiltelefonok sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását Európában egy vizsgálat szerint.

Forrás: MTI2020. 09. 18. 14:02
null
Budapest, 2019. december 22. Egy mobiltelefont használó ügyfél telefont tart a kezében. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi Naturschutzbund (Nabu) természetvédelmi szövetség a Diagnose Funk környezetvédelmi szervezettel és a luxemburgi AKUT akciócsoporttal közösen 190 tudományos kutatást elemzett szerte a világból.

Eredményüket csütörtökön mutatták be Stuttgartban. A vizsgálat szerint a rovarölőszerek használata és a rovarok élőhelyeinek eltűnése mellett a környezet elektromágneses sugárzással történő egyre nagyobb mértékű terhelése is „valószínűleg negatív hatással van a rovarvilágra”.

Száz komolynak értékelt, laborban és terepen végzett vizsgálatokkal végzett kutatásból 60 mutatta ki ezt a negatív hatást a méhek, darazsak és legyek esetében. Ezen hatások között van a tájékozódási képesség elvesztése a mágnese mező miatt, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is.

Ennek egyik oka, hogy különösen a mobiltelefonos és a WLAN-sugárzás hatására megnyílnak a sejtek kálciumcsatornái, így többszörös mennyiségben képesek átáramlani rajtuk a kálciumionok. A kálcium fontos transzmitter, amely biokémiai láncreakciót vált ki a rovaroknál – áll az Umwelt Medizin Gesellschaft című tudományos lapban publikált tanulmányban.

„A metaelemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a drámai mértékű rovarpusztulás okainak elemzésekor minden irányban nyitva kell tartanunk a szemünket” – fogalmazott Johannes Enssle, a Nabu baden-württembergi vezetője. Kiemelte: a mobilok sugárzásának környezetre gyakorolt hatását gyakran alulbecsülik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.