Az amazóniai erdőirtásokat is figyeli Brazília műholdja

A brazil műhold ötnaponta tud felvételt készíteni a Föld bármely pontjáról.

Forrás: MTI2021. 03. 01. 8:40
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amazóniai erdőirtásokat is figyeli Brazília első saját fejlesztésű, tesztelésű és működtetésű műholdja, amelyet vasárnapra virradóra bocsátottak fel a Satish Dhawan indiai űrközpontból.

Az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) közlése szerint az Amazonia 1 műhold segít ellenőrzés alatt tartani a mezőgazdasági tevékenységet és az esőerdőket, főleg az Amazonas vidékén.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A brazil műhold ötnaponta tud felvételt készíteni a Föld bármely pontjáról. Ez különösen fontos segítség az amazonasi erdőirtások megfigyeléséhez, mert a sűrű ismétlődés növeli az esélyét, hogy felhőmentes időpontokban is készüljön felvétel.

Brazil sajtójelentések szerint a 400 millió realos (21,4 milliárd forint) projekt többször is majdnem meghiúsult a pénzhiány miatt. A források szűkössége miatt az INPE épp az Amazonia 1 felbocsátása előtt kényszerült megvonni az ösztöndíjat 100 tudóstól.

Elkészítették a Perseverance landolási helyének háromdimenziós képét

Elkészítették a Perseverance marsjáró landolási helyének háromdimenziós képét a Joanneum Research osztrák tudományos intézet kutató.

A szakértői team számára egy videót is készítettek, ezt egyelőre még nem mutatják be a nyilvánosságnak – mondta el Gerhard Paar, a képelemzéssel és mérési rendszerekkel foglalkozó csoport munkatársa.

A hét elején kapták meg a grazi szakértők az első fotókat, amelyeket a marsjáró „árbocán” két méter magasan elhelyezett Mastcam-Z kamerarendszere készített.

„Nagyon örülünk, hogy egyből működött. Az adatokat azonnal ki tudtuk értékelni és bemutatni” – mondta Paar.

Munkatársaival a sztereokép minden egyes képpontját háromdimenzióssá alakították, ezekből úgynevezett texturált pontfelhőket, valamint vizualizációkat hoztak létre. Így született meg a videó, amely egy átrepülést szimulál és láthatóvá teszi a rover körüli vidék elemeit.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.