Cigarettacsikkeket szed a guruló robot

Gépi tanulással próbálják kiképezni a strandok tisztításának támogatására – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 07. 26. 17:24
null
Beachbot Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legnagyobb számban eldobált hulladékát a cigarettacsikkek jelentik, ezek az esztétikájuk mellett környezetvédelmi problémát is jelentenek, hiszen káros vegyi anyagok találhatóak bennük, ráadásul bő egy évtizedig is eltarthat a lebomlásuk. A holland TechTics robotikai cég előállt egy eszközzel, amely a reményei segíthet a homokos strandok csikkektől való megtisztításában.

Az akár teljesen autonóm módon is működni képes BeachBot (BB) szoftverét gépi tanulással próbálják kikupálni, hogy a kamerájának képén keresztül felismerje a csikkeket,

majd a detektálást követően megragadja és a kukájába tegye a zsákmányt. A robot természetesen egyéb kisebb szemétdarabok felszedésére is alkalmas lehet, azonban a TechTics egyelőre a csikkek felismerésérének betanítására fókuszál, jelenleg ez is éppen elég nagy kihívás a mesterséges intelligenciának.

A BeachBot első bemutatója a hágai Scheveningen kerület strandján történt, fél óra alatt tíz csikket tudott begyűjteni. A készítői idővel szeretnének lehetőséget adni játékos formában az emberek általi vezérlésére és tanítására is, ám a részletek nem világosak ennek a mikéntjével kapcsolatban.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Boríókép: Youtube.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.