Elég rendesen kibabrálhat egyes vevőkkel a nagyvállalat

Csak a drágább tavalyi alaplapokban lehetnek használhatóak az idei processzorai – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 09. 13:20
null
A kép csak illusztráció Forrás: BRU-NO / PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi Comet Lake kódnevű, tizedik generációs Core processzoraival együtt az Intel az LGA1200 tokozást is bevezette az asztali számítógépes piacon. Az elmúlt hónapokban a legújabb technológiáját megvásárolt gépépítők joggal feltételezhették, hogy a vadiúj alaplapjaikban lévő processzort a későbbiekben le tudják majd cserélni valamelyik idén érkező, tizenegyedik generációs Core modellre.

A jövőbeli várható processzorcserét figyelembe vevő vásárlás gyakori azok körében, akik maguk építik a számítógépeiket, hiszen így jelentős összeget megspórolva elkerülhetik az új alaplap beszerzését az erősebb processzorra való átálláskor. Jelen pillanatban ráadásul különösen fontos az efféle taktikázás, hiszen még a legegyszerűbb, fapados alaplapok is meghökkentő összegekbe kerülnek.

Most nagyon úgy tűnik, hogy csúnya tréfát fog űzni a H410 és B460 chipsetes alaplapokat aranyáron vásároltakkal az Intel, a releváns terméktámogatási oldala szerint ezekbe ugyanis hiába lesznek betehetőek az idén érkező, tizenegyedik generációs Core processzorok, működni nem fognak bennük.

A kép csak illusztráció
Fotó: BRU-NO / PIXABAY

Kizárólag a H470 és a Z490 chipsetes alaplapok tulajdonosai kaphatnak majd olyan BIOS-frissítéseket, amelyek telepítésével áttérhetnek a Rocket Lake kódnevű processzorok használatára.

Hírünk írásakor nem volt világos, hogy a meglepetés üzleti vagy technikai jellegű okra vezethető-e vissza. A spekuláció szerint a H410-es alaplapok esetében talán előfordulhat olyan, hogy a rajtuk lévő feszültségszabályozó áramkörök nem tudnák kiszolgálni a legnagyobb fogyasztású Rocket Lake processzorokat, azonban a B460-as alaplapok esetében már nem tűnik valószínűnek ez a helyzet.

Szerencsére nincs minden veszve az érintett vásárlók számára, hiszen egy erősebb tizedik generációs Core processzora valószínűleg át tudnak majd állni. Ettől függetlenül érthető, ha nagyon bosszantónak találnák a helyzetet.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Komoly vetélytárs a konkurenciának népszerű vállalat processzora

A LeaksApplePro néven tevékenykedő szivárogtató úgy tudja, hogy az Apple már tényleg dolgozik a korábban is emlegetett 64-magos processzorán, és arról hamarosan újabb információk is kiderülnek. Érdemes persze óvatosan kezelni ezeket a pletykákat, a vállalat autós híreknél is kiderült, hogy csak a tőzsdei árfolyamokat akarták felverni a jelentésekkel.

Az mindenesetre tiszta sor, hogy az Apple a jövőben sok különböző saját processzort dobna piacra. A Bloomberg korábban 32-magos, ARM-alapú Apple chipet emlegetett, ami legkorábban 2021 végén jelenhet meg az új Mac Pro gépekben. Vagyis a 64-magos változat ennél valószínűleg később érkezik.

Egyelőre ugyan kevés információ van az Apple jövőbeli processzorairól, de szakértők szerint az Intelre és az AMD-re is nagy fenyegetést jelenthet az almás vállalat, amelynek az 5 nm-es, ARM-alapú lapkái igen jó teljesítményt nyújtanak, már most. A 64 magos megoldás pedig főleg a tartalomgyártóknak és videoszerkesztőknek kedvezne.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.