Elképesztően sok Microsoft sérülékenységet találtak

Összesen 1268 Microsoft sérülékenységet fedeztek fel, ami 48 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Forrás: Mediaworks/baon.hu2021. 06. 23. 22:33
null
Összesen 1268 Microsoft sérülékenységet fedeztek fel Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordszámú, 1268 sérülékenységet fedeztek fel 2020-ban a Microsoft mérnökei – derül ki a keddenként kiadott Microsoft hibajavítások elemzéséből, melyet a 2021-es BeyondTrust Microsoft Vulnerabilities Report-ban foglaltak össze.

A legtöbb sérülékenységet a Windows operációs rendszerben találták meg, 907-et, ezek közül pedig 132 kritikus sérülékenység volt. A Windows 10-et a legbiztonságosabb Windows operációs rendszernek kiáltották ki megjelenésekor, de azóta folyamatosan fedezik fel a hibákat és a problémákat.

Ez azért is jelent gondot, mert hiába jelennek meg a hibajavítások, ha a felhasználók nem telepítik azokat. Világviszonylatban jelenleg minden harmadik támadás nem frissített operációs rendszer vagy szoftver miatt történik. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a Windows a legnépszerűbb operációs rendszer, 1,5 milliárd napi felhasználóval.

Összesen 1268 Microsoft sérülékenységet fedeztek fel
Fotó: Pixabay

A leggyakrabban előforduló sérülékenység a jogok kiterjesztése volt (elevation of privilege): az alkalmazás vagy a felhasználó olyan jogokhoz juthatott hozzá, mely alapból nem járt neki – írja a G Data. A jogok kiterjesztésével a támadók „oldalsó mozgása” könnyebbé és egyszerűbbé vált, a fertőzések hamarabb terjedhettek át más, izoláltnak hitt rendszerre. Az esetek 44 százalékában a jogok kiterjesztését használták fel a támadásban, a korábbi évhez képest megháromszorozódott a hasonló esetek száma. A jelentés készítői szerint az admin jogok visszavonásával a kritikus sérülékenységek 56 százalékának hatásait tompítani lehet volna.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Tovább dolgoznak az univerzális fájlátvitelen az androidos gyártók

Néhány évvel ezelőtt a Xiaomi, az Oppo és a Vivo közösen kezdtek el dolgozni egy univerzális, vezeték nélküli fájlátviteli szabványon. Az MTA nevű szövetségük célja, hogy 20 MB per másodperces vezeték nélküli átvitellel működjön az univerzális szabvány.

A szövetséghez időközben csatlakozott a OnePlus, a Meizu, a ZTE, a Black Shark és a HiSense, továbbá az ASUS is. Nemrég pedig a Samsung.

A Samsung lépése azért jelentős, mert a világ egyik legnagyobb mobilgyártójáról van szó, amelynek saját, Quick Share névre keresztelt vezeték nélküli átviteli szabványa is van (ez váltotta az Android Beamet, és alternatíva a Nearby Share-re).

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.