Fertőtlenítés otthon, egyszerűbben mint azt gondolná

A vírusok, bacilusok, és úgy általában a betegségek ellen az elektronikai eszközök, háztartási gépek segítségével is felvehetjük a harcot.

Forrás: origo.hu2020. 10. 01. 14:05
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a szektor is kínál olyan megoldásokat, amelyek mindenki számára hasznosak lehetnek, és amelyekkel megóvhatjuk egészségünket. Jó néhány készülék akad, ami képes a különféle eszközök, mindennapi használati tárgyak tisztán tartására, illetve amelyet magát is ellátták ilyen funkcióval, így könnyű vele a fertőtlenítés. Hogy nem a levegőbe beszélünk, mutatunk is néhány konkrét példát.

Mosogatógép

A mai mosogatógépek egy része rendelkezik fertőtlenítő funkcióval is. Azaz olyan hőfokon mossa át a behelyezett evőeszközöket, edényeket, tányérokat, poharakat, amelyen a baktériumok és vírusok nem maradnak életben. Sőt, már egy-két olyan masina is, amelyet speciális fertőtlenítő funkcióval is elláttak, így ilyenkor tisztítás nem is történik. Ezekbe például e célból UV fényforrásokat építenek, amelyek képesek elpusztítani, vagy semlegesíteni a kórokozókat.

A hagyományos beépíthető és szabadon álló készülékek mellett még a mobil, ultrakompakt mosogatógépekben is megtalálható olykor ez a szolgáltatás. Érdemes tehát ezt a funkciót keresnie annak, aki ily módon is szeretne egy védelmi vonalat felhúznia otthonában.

Szárítógép

A szárítógépeket sokan felesleges luxusnak tartják mind a mai napig, pedig az az igazság, hogy nagyon hasznosak lehetnek az ilyen masinák. Főleg télen és ősszel, amikor a lakásban történő szárítás nem annyira gördülékeny, azaz amikor nincs lehetőség sokszor ablakot nyitni, vagy a kertben szárítani a ruhákat a hideg, az eső vagy a nyirkos idő miatt. Ilyenkor a beltérben lévő szárítás miatt megnőhet a levegő nedvességtartalma, ami a betegségek táptalaja is lehet. Viszont egy szárítógép viszonylag kevés helyet foglal, és rövid idő alatt csontszárazzá varázsolja a ruha- és ágyneműket egyaránt.

A szárítógépeknek még van egy hatalmas előnyük, ez pedig a sok masinánál felbukkanó fertőtlenítés funkció.

Ilyenkor forró levegő segítségével „gőzölik” át a ruhákat, a hőkezelés hatására pedig a kórokozók elpusztulnak. Már kaphatóak egyébként kombinált mosó-szárító gépek is, amelyek nagyjából annyi helyet foglalnak, mint egy hagyományos mosógép. Allergiásoknak, kisgyerekes családoknak, vagy légúti megbetegedésben szenvedőknek is csak ajánlani tudjuk, hogy legalább gondolkodjanak el valamilyen szárításra és fertőtlenítésre alkalmas masina beszerzésén.

Légtisztító gépek

Egyre több cég fordult a közelmúltban a kifejezetten légtisztításra szánt otthoni készülékek irányába. Ezek jellemzően kompakt, viszonylag könnyen mozgatható masinák, amelyeket akár át lehet vinni egyik helyiségből a másikba, nem fogyasztanak sok áramot, és az áruk sem horrorisztikus. E készülékek közül olyat érdemes választani, amelyeket független szervezetek is bevizsgáltak, és igazolták, hogy képesek a levegőben található, mikroszkopikus, mikron méretű szemcsék kiszűrésére is.

Akadnak már olyan termékek, amelyek rendelkeznek saját, levegőminőség mérésére szolgáló szenzorokkal, és képesek jelezni, ha szükség van a használatukra. Nekünk azon modellek a kedvenceink, amelyek a beépített WiFi révén egy nagyobb otthoni vagy irodai intelligens rendszerbe integrálhatóak. Ezáltal lehetővé teszik, hogy távolról ellenőrizzük a levegő minőségét, valamint módot adnak a légtisztítás bekapcsolására is. Ez pedig különösen hasznos lehet akkor, ha kisgyermekek, vagy idősek tartalmaznak az ingatlanban, akik maguktól nem tudnák ezt a funkciót aktiválni.

Hordozható sterilizáló

Kisebb tárgyak, például kulcsok, pénztárca vagy telefon fertőtlenítésére szolgálnak ezek az eszközök. Ibolyán túli sugárzással végzik a sterilizálást, és kis méretük, könnyű súlyuk révén egyszerűen hordozhatóak. Egyértelműen azok a jobbak, amelyeket nem kell a hálózati áramforráshoz csatlakoztatni, így elemről vagy tölthető akkumulátorról is vidáman elmuzsikálnak.

Ezek nagyon hasznos ketyerék lehetnek, azonban fontos megjegyezni, hogy az emberi szervezetet is roncsolhatják, a fényük bőrrel és szemmel nem érintkezhet. Jellemzően rosszul tolerálják a vizet és a nedvességet, emiatt kültéri használatra csak korlátozottan alkalmasak.

Önmagát fertőtlenítő képernyő

A világon rövid idő alatt szinte mindenütt megjelenő, és valóban rémisztő koronavírus járvány hatására egyre többen kezdtek foglalkozni az érintőképernyők fertőtlenítésének kérdésével. Ezek az eszközök az okostelefonok, bankkártya terminálok, automaták, vagy akár orvosi eszközök révén körülvesznek minket, és sajnos potenciálisan veszélye felületnek számítanak.

Vannak olyan cégek, amelyek kifejlesztettek már egymástól függetlenül olyan eljárásokat, amelyek automatikus védelmet nyújtanak. Ezek közül az egyik legígéretesebb a Review Display Systems nevű cég fejlesztése. Ők nano-ezüst filmréteget fejlesztettek ki, amellyel bevonva a képernyőt képes azonnal likvidálni az arra kerülő baktériumokat és egyéb káros anyagokat.

Fotó: Pexels

Önmagát fertőtlenítő fülhallgató

A fülhallgatókat nem igazán szoktuk másnak kölcsön adni, viszont a kezünkkel megfogdossuk, majd a fülünkbe dugjuk és és vissza. ez pedig például nyáron, vagy edzés közben még fokozott izzadással is együtt jár, aminek köszönhetően egy-egy füles tényleg a baktériumok melegágya lehet. Ennek próbál gátat vetni az LG a HBS-FN6 típusú Bluetooth headsetjével, ami az LG UVnano töltőtokjával érkezik, amely biztonságos tárolást, problémamentes töltést és fokozott higiéniát kínál. A tokba beépített ultraibolya fénysugárzók alkalmazásával az LG vékony töltőtokja elpusztítja a kóli és sztafilokokkusz baktériumok 99,9 százalékát a hipoallergén szilikon füldugóról és annak belső felületeiről.

A kompakt, vezetékmentesen is tölthető tok akár egyórás zenehallgatást is képes szolgáltatni csupán ötpercnyi töltési idővel. Teljesen feltöltött állapotban mindkét modell akár hat órán át használható, az UVnano tok pedig további 12 órányi üzemidőt biztosít, így a fülhallgatók összesen akár 18 órán át is üzemképesek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.