Home office: kevés lehetőség, nagy igények, felemás elégedettség

Főként az állami rendelkezések miatti lezárás segíti a távmunka szélesebb körű terjedését Magyarországon – írja a bama.hu.

Forrás: MW2020. 12. 13. 10:20
null
Budapest élen jár a home office lehetőségekben Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest élen jár a home office lehetőségekben, és ahol van rá mód, ott a munkavállalók általában mindenhol élnek is vele – derült ki a Reacty Digital 2020. novemberi online kutatásából.

A távmunka biztosítása azonban önmagában még nem jelent munkavállalói elégedettséget, a dolgozók véleményének részletes megismerése és az arra való reagálás kulcsfontosságú a pozitív munkahelyi légkör megteremtése érdekében.

A lehetőség kevés, az igény nagy

A járványhelyzetet megelőzően a 18-79 éves, legalább részmunkaidőben foglalkoztatott magyarok mindössze 18 százalékának volt lehetősége arra, hogy otthonról végezze el a munkáját.

A koronavírus első hullámából adódó tavaszi lezárások, illetve az év végi kijárási korlátozások idején azonban ez az arány jelentősen megnőtt. 2020. novemberében például a foglalkoztatottak harmadának biztosított home office lehetőséget a munkahelye. A tavaszi és az őszi felfutás között azonban nyáron megfigyelhető volt egyfajta visszarendeződés, tehát,

ha nincsenek állami korlátozások, akkor a cégek is kevésbé hajlamosak a távmunka lehetőségét felajánlani idehaza.

Az otthoni munkavégzés lehetőségével igyekeznek élni is a munkavállalók, már 2020 elején is az erre lehetőséget kapók közel kétharmada vette igénybe, míg a tavaszi lezárások idején ötből négyen tettek így.

Budapest élen jár a home office lehetőségekben
Fotó: Pixabay

Értelemszerűen a szakmunkások, fizikai munkások esetében nem megoldható a home office, a vezető beosztású, illetve beosztott értelmiségi/diplomás munkakörökben viszont átlagon felüli ennek a munkavégzési formának az elérhetősége, amit a legtöbben ki is használnak.

Régió szempontjából a fővárosban van a legtöbb esély az otthoni munkavégzésre, a tavaszi és év végi korlátozó intézkedések idején az ott élő legalább részmunkaidős foglalkozatottak felének volt, illetve van lehetősége arra, hogy távmunkában dolgozzon.

A legalacsonyabb arány Közép- és Nyugat-Dunántúl esetében figyelhető meg, ahol csak minden ötödik foglalkozatott munkahelye nyújt home office opciót.

Home office változó arányban

A novemberi korlátozások bevezetése óta home office-ban is dolgozók közel fele (45%) a teljes munkaidejét távmunkában, míg hatoduk (17%) a munkaidő nagyobb részét munkahelyén tölti. A teljes távmunka különösen jellemző a részmunkaidős munkavállalókra, akiknek 67 százaléka egyáltalán nem jár be munkahelyére, míg a teljes állásban foglalkoztatottak csupán 40 százaléka marad folyamatosan otthon.

A távmunka lehetősége még nem jelent elégedettséget

A felmérésből kiderült: a munkahelyük által kínált otthoni munkavégzés jelenlegi lehetőségeivel a foglalkoztatottak csak többé-kevésbé elégedettek.

A legfeljebb általános iskolás végzettséggel rendelkezők és az alacsonyabb (100-150 ezer Ft) személyes jövedelemmel rendelkezők az átlagnál elégedettebbek. A szolgáltatási szektorban dolgozók viszont átlag feletti arányban nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán nem elégedettek a biztosított lehetőségekkel, annak ellenére, hogy ebben a szektorban egész évben kifejezetten magas volt a távmunka lehetőségének aránya.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.