Jól látható nyomai vannak az OSIRIS-REx űrszonda mintagyűjtésének

Az áprilisi felvételeken látható az a süllyedés, amelyet az OSIRIS-REx okozott.

Forrás: MTI2021. 04. 19. 13:40
null
Jól látható nyomai vannak az OSIRIS-REx űrszonda mintagyűjtésének a Bennu kisbolygón Fotó: - Forrás: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól látható nyomokat hagyott a Bennu kisbolygó felszínén az amerikai űrkutatási hivatal OSIRIS-REx űrszondájának mintagyűjtése múlt év októberében – derült ki az űrszonda által a földi irányítóközpontba küldött felvételekből, amelyeket április 7-én készített, amikor utoljára repült el az aszteroida fölött.

Az utolsó repülést azért hajtotta végre az űrszonda, hogy dokumentálja a Bennu felszínén végbement változásokat, amelyeket az október 20-i talajmintagyűjtés okozott. A Földre érkezett felvételeket csütörtökön tette közzé honlapján a NASA, párosítva azzal a 2019 márciusában készített felvétellel, amelyet még a kisbolygó feltérképezésekor készített az űrszonda.

Az áprilisi felvételeken látható az a süllyedés, amelyet az OSIRIS-REx akkor okozott, amikor 3,4 méter hosszú karja behatolt az aszterioda felszínébe. Nemcsak a mintavétel hagyott nyomokat a Bennu felszínén: az űrszonda karja érintésének ereje szintén megbolygatta azt, továbbá a űrszondát a Bennutól eltávolító négy hajtómű is felkavarta a felszíni port és a köveket. Egy nagyjából egytonnás követ mintegy 12 méterre mozdítottak el a mintagyűjtés és az azt kísérő események.

Jól látható nyomai vannak az OSIRIS-REx űrszonda mintagyűjtésének a Bennu kisbolygón
Fotó: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona

Az űrszonda utolsó repülésekor 5,9 órán át készített felvételeket a Bennuról mintegy 3,5 kilométerre megközelítve annak felszínét, ami a legközelebbi volt azóta, hogy októberben mintákat vett belőle.

Az OSIRIS-REx fedélzetén a begyűjtött mintákkal május 10-ig marad a Bennu közelében, amikor elindul vissza a Földre. A tervek szerint 2023. szeptember 24-én kell megérkeznie a talajmintákkal.

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

Borítókép: az OSIRIS-Rex kisbolygókutató űrszonda leereszkedik a Bennu aszteroida felszínére

Érdemes a szolgáltatóra bízni a kibervédelmet

A változatos típusú kibertámadások száma és intenzitása korábban nem látott szintre emelkedett, egyre több szektorban egyre több vállalat esik áldozatául a bűnözők próbálkozásainak.

Az egyik leggyakoribb támadási forma a túlterheléses vagy elosztott szolgáltatás-megtagadással járó, úgynevezett DDoS-támadás (Distributed Denial of Service), melynek célja az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása. Ez a támadástípus azt használja ki, hogy az IT-rendszereket a várható terhelést figyelembe véve tervezik és építik meg, a fejlesztők ez alapján választják ki a hardver- és szoftverelemeket. Ha a tervezett maximális forgalomnál nagyobb terhelés éri a rendszert, lelassul, működésképtelenné válhat. A változatos motivációkból táplálkozó támadás jelentős anyagi és reputációs károkat okozhat a szervezetnek.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.